Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Toename in freelance docenten

05 februari 2019

Steeds meer onderwijzers werken als zelfstadinge. Het lerarentekort is zo groot, dat steeds meer docenten aan de slag gaan als freelancer. Sinds 2015 is het aantal zelfstandigen in het onderwijs bijna verdubbeld. Dat meldt RTL Z vandaag.

Het lerarentekort is al langer een probleem: er zijn te weinig invalkrachten bij ziekte. Deze week roept de AVS, de Algemene Vereniging Schoolleiders, samen met CNV Schoolleiders directeuren op om geen vervanging te regelen bij ziekte. Dit zou een signaal af moeten geven aan de politiek.

Van 101 naar 193 zelfstandigen in het voorgezet onderwijs

Steeds meer leerkrachten gaan daarom aan de slag als zelfstandige. Begin 2015 stonden zo'n 100 mensen ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als zelfstandig onderwijzer of invalkracht in het onderwijs. In 2019 is dit aantal gegroeid naar 186 mensen. In het voortgezet onderwijs is de toename nóg groter: van 101 in 2015 naar 193 begin 2019. In het mbo is het gebruikelijk om freelancers in te zetten, omdat veel onderwijzers lesgeven combineren met werken in de praktijk.

Scheve gezichten

Voorzitter van de AVS, Petra van Haren vertelt aan RTL Z hoe zorgelijk zij de situatie vindt. Vervanging bij uitval is moeilijker wordt en arbeidskosten hoger zijn. Daardoor zouden de budgetten nog verder worden uitgehold. Ook zouden er scheve gezichten ontstaan tussen het vaste team en de freelance docenten. De AVS hoopt dat betere salarissen en lagere werkdruk meer docenten in loondienst aan de slag kunnen.

Lees hier meer.

agenda

Data ophalen ...

Blog

Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Met onderstaande tips kom je als startende ondernemer minder snel financieel in de knoop


Lees meer