Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Tien procent van zelfstandig ondernemers loopt risico op armoede

17 januari 2018

Van de gehele Nederlandse werkende bevolking loopt de zelfstandig ondernemer zonder personeel het grootste risico op armoede. Dat meldt het CBS vandaag. Over het algemeen behoort 3% van de gehele werkende Nederlandse bevolking tot huishoudens onder de lage-inkomensgrens: onder zelfstandig ondernemers ligt dit percentage op 10%.  

In 2016 behoorde bijna 10% van de zelfstandig ondernemers zonder personeel tot een huishouden nog onder de lage inkomensgrens. Vooral de in deeltijd werkende zelfstandige zonder personeel loopt het risico op armoede. Van ondernemers met personeel had iets meer dan 5% een laag inkomen. Bij werknemers was dat nog geen 2%.

Langdurig laag inkomen

De lage inkomensgrens ligt op zo’n 120% van het sociaal minimum. In 2016 hadden 42.000 werkenden vier jaar achter elkaar een laag inkomen. Zelfstandigen zonder personeel hadden daarbij vaker langdurig een laag inkomen dan ondernemers met personeel en werknemers. Had in 2015 zo’n 1,9% van de zelfstandig ondernemers zonder personeel langdurig een laag inkomen, in 2016 steeg dit naar 2,1%.

Vaker mannen dan vrouwen

Hoe korter de werkweek, hoe groter de kans op langdurige armoede, aldus het CBS. Het risico op armoede bij werknemers in deeltijd is bijna drie keer zo laag als onder zelfstandigen zonder personeel. Ook concludeert het CBS dat mannen vaker dan vrouwen risico lopen op armoede.

Handel, vervoer en horeca

Vooral zelfstandigen die werkzaam zijn in de sectoren handel, vervoer en horeca lopen het grootste risico op armoede: 13% van hen maakt deel uit van een huishouden met een laag inkomen. Het armoederisico is in de sector openbaar bestuur en overheid het laagst – echter werken daar bijna uitsluitend werknemers.

Bron: CBS.

agenda

Data ophalen ...

Blog

De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Lees meer