Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Is inschrijven bij de Kamer van Koophandel verplicht?

Als je een eigen bedrijf start, dan moet je je inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dit geldt voor alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland.

Wat is een onderneming?
Volgens de wet heb je een onderneming als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling om winst te maken. In de praktijk is het soms lastig om precies te bepalen wanneer er sprake is van een onderneming.

Inschrijven
De Kamer van Koophandel gebruikt een aantal criteria om te bepalen of jouw bedrijf een onderneming is. Dit zijn dezelfde richtlijnen die de Belastingdienst gebruikt om te bepalen of je btw moet betalen. Als je btw-plichtig bent, heb je dus meestal een onderneming.

De criteria zijn:

  • Je levert goederen of diensten. Je verkoopt bijvoorbeeld fietsen (goederen) of je bent boekhouder (verricht diensten).
  • Je vraagt hier een vergoeding voor. Je doet dit dus niet vrijwillig maar neemt deel aan het normale economische verkeer.
  • Je hebt meer dan één opdrachtgever. Als je het hele jaar maar voor één opdrachtgever werkt, lijkt het wel erg veel op werken in loondienst.....
  • Je kunt je werkzaamheden naar eigen inzicht uitvoeren. Als ondernemer bepaal je hoe en wanneer je jouw werkzaamheden doet. Ook bij een opdrachtgever.  

Extra richtlijnen
Soms geven de criteria niet genoeg duidelijkheid. Dan telt ook de tijd die je in jouw bedrijf steekt mee. Gemiddeld moet dat meer dan 15 uur per week zijn.

Ik voldoe nog niet aan alle eisen, moet ik me nu inschrijven?
Als startende ondernemer voldoe je vaak nog niet aan alle criteria. Je hebt bijvoorbeeld nog geen klanten. Je kan je dan wel inschrijven als je kunt aantonen dat je aan die criteria gaat voldoen. Bijvoorbeeld door je ondernemingsplan mee te nemen.
 
Twijfel je of je een onderneming hebt?
Als je twijfelt of je je moet inschrijven in het Handelsregister, neem dan contact op met de Kamer van Koophandel bij jou in de buurt.
 
Wie besluit of je een onderneming heb?
De Kamer van Koophandel neemt de beslissing of je wordt ingeschreven in het Handelsregister. Je kunt tegen deze beslissing een bezwaar indienen.

Blog

Hoe je stap voor stap een succesvol online bedrijf begint


De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Lees meer