Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Zelf boekhouden of boekhouding uitbesteden als zzp’er?

Arjan Nieuwbeerta
29 maart 2017

Als zzp’er heb je het al druk genoeg en dan moet je ook nog zelf de boekhouding doen. Het is vaak niet het leukste onderdeel van het ondernemerschap maar het moet wel gebeuren. Je kunt ervoor kiezen om de boekhouding zelf te doen of de boekhouding uit te besteden met een totaaloplossing. Wanneer is het raadzaam om de boekhouding zelf te doen? En wanneer kun je juist beter kiezen voor het uitbesteden van de boekhouding met een totaaloplossing? In dit blog lees je alles over het kiezen van de juiste boekhoudmethode voor je bedrijf.

Zelf boekhouden

Als je net als zzp’er bent gestart, kun je ervoor kiezen om de boekhouding zelf te doen. Je hebt waarschijnlijk een klein klantenbestand en beperkt aantal opdrachten. De hoeveelheid facturen kun je dan nog zelf verwerken. Omdat de boekhouding nog vrij overzichtelijk is, is het verstandig om de boekhouding helemaal zelf te doen. Zo heb je ook meteen overzicht over de financiële stand van zaken. Een ander voordeel van zelf boekhouden is dat het kostenbesparend is. Je bespaart namelijk op een boekhouder.

Boekhouding uitbesteden

Wanneer je minder of helemaal geen tijd kwijt wilt zijn aan je boekhouding kun je voor twee alternatieven kiezen: boekhoudsoftware aanschaffen of in zijn geheel uitbesteden aan een boekhouder. In het laatste geval heb je geen omkijken meer naar je boekhouding. Maar mede door de relatief hoge kosten van een boekhouder kiezen veel zzp’ers voor het eerste alternatief: boekhoudsoftware.

Boekhoudsoftware voor zzp’ers

Er zijn verschillende aanbieders van boekhoudsoftware. Het begint bij software waarmee je verkoopfacturen kunt inboeken tot een totaaloplossing waarbij je de hele boekhouding uit handen geeft. In je zoektocht naar de boekhoudmethode die het beste bij je onderneming past is de belangrijkste vraag: Hoeveel tijd wil je zelf nog besteden aan de boekhouding? De prijzen voor de abonnementen van boekhoudsoftware verschillen afhankelijk van de functionaliteiten. Des te meer functionaliteiten, des te meer je betaalt. Een basic versie van boekhoudsoftware biedt de mogelijkheid tot het inboeken van een inkoopfactuur en het versturen van verkoopfacturen. Meer geavanceerde versies bieden mogelijkheden als een meekijkfunctie (voor je boekhouder), UBL Ready-functie en bankkoppeling. Maar ook bij deze abonnementen geldt dat je nog zelf moet boekhouden als je geen boekhouder inhuurt.

Boekhouding uitbesteden met een totaaloplossing

Een totaaloplossing is boekhoudsoftware waarbij je je hele boekhouding uit handen geeft. Je kunt een totaaloplossing het beste zien als dienst. De aanbieder van de totaaloplossing neemt de gehele boekhouding van je over. Dus eigenlijk een online boekhoudpakket en boekhouder in één. Het enige dat je zelf nog hoeft te doen is de bonnetjes digitaal aanleveren. De aanbieders van totaaloplossingen hebben ervaren boekhouders in dienst die de boekhouding voor je doen.

Hoe werkt de totaaloplossing?

Bij de meeste aanbieders van een totaaloplossing heb je eerst een intakegesprek. Tijdens het gesprek wordt besproken waar je behoefte ligt. Ook wordt ingegaan op de werkwijze en hoe de software werkt. Het enige dat je als zzp’er hoeft te doen is het aanleveren van de bonnetjes. Dit kan je meestal aanleveren via een app, online dashboard of e-mail. De documenten worden doorgaans binnen 48 uur verwerkt. Sommige aanbieders doen ook de belastingaangifte en maken de jaarrekening voor je op, zoals aanbieder van totaaloplossingen Acconline. De aangiften worden gedaan door ervaren boekhouders wat je de zekerheid geeft dat het fiscaaltechnisch klopt. Heb je daarna nog vragen? Dan kun je een beroep doen op een ervaren specialist die je vragen kan beantwoorden.

Besparen op tijd of op geld?

Wanneer je zelf over voldoende boekhoudkennis beschikt kun je kiezen om de boekhouding zelf te doen. Ben je iets minder zeker van je zaak? Kies dan voor boekhoudsoftware met meekijkfunctie voor een boekhouder. Wil je echter alle tijd overhouden voor je onderneming en klanten? Kies dan voor een totaaloplossing. Je betaalt iets meer voor het abonnement, maar je hoeft niet meer om te kijken naar je boekhouding. Je hebt alle tijd over voor je bedrijf. Benieuwd welke manier van boekhouden bij jou past? In dit artikel lees je meer over zelf boekhouden, totaaloplossingen en de verschillende mogelijkheden.

Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta is Marketing Lead bij Appwiki. Appwiki is dé advieswebsite waar je als bedrijf en ondernemer de juiste bedrijfssoftware vindt en selecteert. Denk aan software op het gebied van boekhouding, urenregistratie, CRM, webshop en kassa. Door onze expertise met je te delen ontdek je de software die het beste bij je past. Dit helpt je tijd besparen en slimmer (online) te ondernemen.