Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Wat kan je als (startende) ondernemer leren van Ajax?

Joeri Goede
01 mei 2019

Het is woensdag 1 mei 2019 en mijn tijdlijnen op “social” worden voornamelijk gevuld met nieuws over Ajax. Gisteren hebben ze Tottenham Hotspur FC met 0-1 verslagen in de halve finale van de Champions League en staan ze wederom op het punt om geschiedenis te schrijven. Wat voor velen als onmogelijk werd gehouden, waaronder ikzelf, blijkt toch realistisch. Ajax is in staat om de concurrentie aan te gaan met clubs die je eigenlijk geen concurrenten kunt noemen.

Als we alleen al kijken naar de begrotingen van clubs als Juventus, Real Madrid en Bayern München – 3 tegenstanders van Ajax in het huidige Champions League seizoen – en vergelijken die met Ajax, dan presteert Ajax eigenlijk het onmogelijke. Met een begroting van 90 miljoen euro, komt Ajax niet eens in de buurt bij begrotingen van 500 tot 700 miljoen euro. Als ik vanuit deze feiten mijn gedachten de vrije loop laat en de vergelijking trek met een startende ondernemer, kom ik tot een viertal waardevolle inzichten:

Zorg voor een eigen filosofie/visie

Ajax is de club die van oudsher bekend staat om zijn verzorgde manier van voetballen waarbij men niet bang is om jonge talenten in het diepe te gooien. Deze filosofie die is ingezet door Johan Cruijff betaalt zich nu uit. Vanuit de filosofie van de legendarische nummer 14 kan je een tweetal tips meenemen als (startende) ondernemer: ‘Denk niet in problemen maar in oplossingen, want alleen zo kan je je onderscheiden’ en ‘Je kunt beter ten onder gaan met je eigen visie dan met de visie van een ander’ (Bron: Voetbal International, 20-05-1989).

Benut je eigen talenten

Ieder persoon is uniek. Of je nou Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt of een willekeurige startende ondernemer bent. Jij bent de specialist en beter dan je concurrentie. Dat is wat je moet uitstralen; zelfvertrouwen! Werk continue aan en vanuit je eigen kracht. Wanneer je het lastig vindt om voor jezelf te bepalen waar jouw talenten liggen, ga dan eens opzoek naar een klankbord. Zoek een coach die jou een spiegel voorhoudt. Ondernemen is immers een continue proces van (door-)ontwikkeling.

Bereid je goed voor

Brein achter het huidige succes van Ajax is hoofdcoach Erik ten Hag. Of moet ik eigenlijk zeggen dat hij de regisseur is. Erik ten Hag, een no-nonsense persoon en is iemand die te boek staat als een strateeg. Toevalligheden worden uitgesloten. Iedere tegenstander (concurrent) wordt grondig geanalyseerd en het team wordt op basis van een uitgekiend strijdplan dusdanig voorbereid dat de kans op succes optimaal is. Als ik vanuit deze gedachte kijk naar de parallellen met een startende ondernemer, kunnen we concluderen dat een goede voorbereiding het fundament is van jouw succes. Schrijf bijvoorbeeld een ondernemingsplan.

Onderhoud je netwerk

Alleen is het lastig om te overleven als (startende) ondernemer. Net zoals Ajax een netwerk heeft met scouts en andere clubs waaruit talenten als Rafael van der Vaart en Donny van de Beek zijn voortgekomen, is het voor jou van belang om mensen om je heen te verzamelen die jouw kans op succes vergroten. Zorg er dus voor dat je regelmatig tijd maakt om contacten te onderhouden en nieuwe personen te ontmoeten. Denk niet alleen aan wat jij voor jouw netwerk kan betekenen, maar help de ander ook eens.  

Moraal van het verhaal. Durf groot te denken, ook als kleine zelfstandigen. Er zijn altijd kansen waarin jij je kunt onderscheiden, dus wees zoals Ajax, borst vooruit, volhardend en positief, dan komt het succes (bijna) vanzelf. 

Joeri Goede

Joeri Goede was jarenlang adviseur bij de Kamer van Koophandel. Joeri is initiatiefnemer van Stichting Startersloket en begeleidt jaarlijks honderden (startende) ondernemers.

Meer weten? Volg Joeri dan ook op LinkedIn!

Blog

De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Lees meer