Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Blogs
         

Thinking inside the box

Mieke de Beer-Koomen
08 mei 2015

Over ondernemen, stemmen, zwemmen, verzuipen en weer doorgaan...

Ze zat naast me. We volgden samen een workshop tijdens een Schrijfevent. De opdracht was te werken vanuit kaders en lijstjes. Belangrijk om vrij te denken, werd ons verteld. ‘He lekker, ik ben gek op kaders en lijstjes’, reageerde ze vrolijk.
Ik veerde op en keek haar vragend aan. ‘Ja’, zei ze. ‘Weer eens wat anders dan dat stuurloos ronddobberen en ins blaue hinein je pad zoeken. Ik noem het: thinking inside the box.’

Van werknemer naar ondernemer. Het was fysiek een klein stapje.
Met een kantoor aan huis kun je het rollend redden. Bovendien stapte ik in een rijdende trein. Maar mentaal voelde het als een gigantisch te overbruggen gat. De stemmetjes in mijn hoofd zeurden:

  • Ben ik wel geschikt? Wie ben ik eigenlijk?
  • Kunnen we wel zonder mijn vaste salaris? Laat los, komt goed!
  • Kan ik wel samenwerken met mijn man? Straks geen spaan meer heel!
  • Gaan privé en zakelijk niet teveel door elkaar lopen? Balans, balans!

Toch zette ik door. Ik zat al jarenlang vastgeroest. Het benauwde me.
Bovendien was het mijn eigen vrije keuze. Genoeg mensen beginnen noodgedwongen voor zichzelf. Dus ik moest niet zeuren. Het was tijd voor vernieuwing. De wijde wereld. Daar lag een braakliggend terrein te wachten. Dat idee gaf lucht. Letterlijk en figuurlijk.

De kleine grote stap is de juiste gebleken. We gaan goed. Ik red het niet alleen rollend, maar vaak ook hollend. Achter de feiten aan. Dat is luxe want we hebben het druk. En ja, ik maak me ook druk. Want de wijde wereld is soms nét iets te wijds. Het uitzicht is oneindig. De mogelijkheden ook.  

Outside the box is where the magic happens.
Het fijne van eigen baas zijn is dat je zelf de koers bepaalt. Ineens werd ik niet meer geremd door vaste kantooruren,  leidinggevenden of beperkingen op het gebied van zelfontplooiing. Ik bepaal nu zelf mijn werktijden, mijn functieomschrijving en de stappen die ik zet om mezelf te ontwikkelen. Interessante cursussen, mooie ontmoetingen, plannen voor samenwerking. Het is er allemaal. En vooral het gevoel dat je kunt doen wat je wilt. Wat een vrijheid.

En dan is daar die valkuil. En weer de stemmetjes in mijn hoofd.

  • Wat doe ik eerst? Het moet sneller!
  • Wil ik niet te veel? Alles is zo leuk!
  • Werk ik niet te veel? Waarom zo weinig uren in de dag?
  • Hoe behoud ik een juiste balans tussen werk en privé? Het gezin roept! Het lijf protesteert!

Help, ik verzuip!

Daar is het besef. Ik heb kaders nodig!
De vrijheid van het ondernemerschap laat je zwemmen. Dan is het fijn af en toe eens op adem te kunnen komen. Hangend aan de kant. Aan de rand van de wijde wereld. Even niet zwemmen, even niet hollen en bekijken waar je heen gaat. Welke kant je op wilt. Niet ins blaue hinein zoeken, maar een plan maken. Van buiten the box even terug naar binnen.  Voor houvast, kaders en lijstjes. Zodat je klaar bent voor de overtocht.

Inside the box is where freedom starts.
Ze zit weer naast me.  Het meisje van de workshop. Met haar verfrissende kijk. De kaders helpen ons tijdens de opdracht. En mijn mindset verschuift. Anders kijken. Vrijer denken. Van binnen naar buiten. De boodschap is duidelijk. En de stemmetjes zijn stil.

Mieke de Beer- Koomen

Mieke de Beer-Koomen is mede-eigenaar van De Beer Grafimedia en initiatiefnemer van Echteverhalen.nu. Ze leidt projecten, voert redactie en schrijft. Onder andere. Na een jarenlang vast dienstverband bij uitgeverijen en reclamebureaus werd zij in 2012 eigen ondernemer. Samen met haar man runt zij het communicatiebureau en baant zij zich een weg door het ondernemerslandschap. Met in haar kielzog dochter Eva , 3 bonuskinderen en een hele sliert aan (on)zekerheden.
www.debeergrafimedia.nl

agenda

Data ophalen ...