Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Blogs
         

Netwerken, liever niet, of toch…..?

Henk Herkink
20 oktober 2015

Een van de leuke dingen waar ik al jaren bij betrokken ben is de landelijke KvK-Startersdag. Een dag waarbij op een dag een grote diversiteit aan partijen zich inzet om mensen, die met het idee lopen om een bedrijf te gaan beginnen, te informeren over allerlei zaken die daarbij van belang zijn. Een van de onderwerpen dat altijd steevast op het programma moet staan (landelijk is er een format bedacht) is het netwerken. Echter ook iedere keer is het weer een puzzel om dit onderdeel er goed uit te laten springen.

Probleem hierbij is dat veel starters het belang van netwerken onderschatten. “Ja maar, ik heb nog helemaal geen onderneming” hoor ik vaak.  Ik zeg altijd tegen mijn klanten: “Netwerken kan je niet vroeg genoeg mee beginnen”. Eigenlijk moet je al beginnen met netwerken voordat je begonnen bent. Je netwerk kan er voor zorgen dat de eerste klanten komen.

Tijdens de KvK-Startersdag bedenken we daarom elk jaar weer nieuwe manieren om de bezoekers het belang van netwerken duidelijk te maken. Veel bezoekers gaan op zoek naar de bekende participanten als Belastingdienst, accountants, juristen, adviesorganisaties en uiteraard de Kamer van Koophandel. Daar verwachten ze antwoorden te krijgen op alle vragen die ze hebben. Vaak is dat ook wel zo. Maar het onderdeel netwerken staat vaak onderaan op hun lijstje, als het er al op staat. Het gekke is dat veel bezoekers vaak met een boog om deze activiteiten heenlopen. “Als ik maar niet met iemand in gesprek hoef” zie je ze vaak denken. Hoe gaan ze dat dan doen als ze straks met een (potentiële) klant in gesprek moeten gaan?

Allerlei dingen zijn al geprobeerd om het belang van netwerken aan te geven. Met veel of weinig activiteit, veel of weinig geluid, speeddaten, interactieve presentaties en workshops. Op het moment dat het woord netwerken er bij komt reageren starters vaak terughoudend. En dat terwijl een netwerk steeds belangrijker wordt. Vanuit je netwerk kan je juist veel klanten krijgen.

Netwerken zijn belangrijk om informatie met elkaar te delen, uit te wisselen. Veel mensen moeten weten wie je bent en waar je goed in bent. Anderen kunnen jou in contact brengen met voor jou interessante partijen en omgekeerd. Netwerken werkt echt. Tegenwoordig veel via diverse sociale media, maar ook nog steeds de fysieke netwerkbijeenkomsten. Het is immers belangrijk dat mensen jou kennen. Veelal doen partijen zaken met jou! En als ze jou niet kennen, zullen ze geen contact opnemen.

Al die bezoekers die de komende KvK-Startersdag bezoeken zou ik dan ook willen oproepen om de tips die daar te verkrijgen zijn over het netwerken met beide handen aan te grijpen en vooral te gebruiken! Netwerken moet je al vroeg mee beginnen niet als het al te laat is.

Henk Herkink

Henk Herkink is adviseur bij de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel ondersteunt ondernemers met toegang tot het Handelsregister, haar data, kennis en netwerken. In alle fasen van het ondernemerschap. Henk helpt startende ondernemers op weg met de start van hun bedrijf en de financiering die daarbij komt kijken. Volg Henk op Twitter via: @HenkHerkink of bezoek zijn LinkedIn pagina.

agenda

Data ophalen ...