Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Neem regelmatig je bedrijfsrisico's onder de loep!

Sjak van Nieuwkuijk
28 november 2016

Als startende ondernemer vind je het misschien helemaal niet nodig om al je bedrijfsrisico’s met een verzekering af te dekken. En daar heb je groot gelijk in. Want als je precies weet welke risico’s je met je bedrijf loopt, kun je ook andere manieren bedenken om ze te beperken of zelfs te voorkomen. Maar het is wel slim om regelmatig je risico’s onder de loep te nemen. Want als je omzet groeit en de bedrijfsactiviteiten toenemen, kunnen ook je risico’s veranderen. Dat ondervond zzp’er Stef Verhoeven van Magazines & Motivatie, toen hij vorig jaar van dichtbij een grote brand meemaakte. Hieronder lees je zijn verhaal.

Een flinke brand schudde mij wakker

“Tijdens de jaarwisseling ging het goed mis. Door een vuurpijl ontstond er een flinke brand in het dak van ons bedrijfspand. Snel ingrijpen van de brandweer kon gelukkig voorkomen dat het vuur zich verder verspreidde. De zolderverdieping stond gelukkig leeg. De grootste schade had mijn bovenbuurman op de 1e etage. Het bluswater gutste daar namelijk dwars door het plafond heen, precies op zijn computer en beeldschermen. Ook zijn houten vloer kon hij afschrijven. Vreselijk. Zelf mocht ik van geluk spreken, mijn bedrijfsruimte op de begane grond was de dans totaal ontsprongen.”

Ik had écht geluk gehad

“Bij mijn buurman zag ik hoeveel gedoe zo’n brandschade geeft. Hij moest van alles regelen en het duurde natuurlijk even voor alles was hersteld. Toen hij opgelucht vertelde dat hij gelukkig goed verzekerd was, verslikte ik me bijna in mijn koffie. Ineens realiseerde ik me dat ik voor mijn spullen helemaal geen verzekering had! Dat vond ik niet nodig toen ik net voor mezelf begon. Een bureau en een kast, meer had ik niet. Maar in de loop der jaren heb ik heel wat extra spullen aangeschaft. Als de brandweer er niet zo snel was geweest, waren ook mijn spullen verloren gegaan. En die had ik dan op eigen kosten moeten vervangen. Dat was een flinke tegenvaller geweest!”

Risico’s groeien mee met je bedrijf

“Verzekeren, administreren, het is allemaal niet bepaald mijn hobby. Maar nu weet ik dat schade je altijd kan overkomen. Dus heb ik in alle rust nog eens goed mijn risico’s doorgenomen. En direct daarna een inventarisverzekering afgesloten. Het geeft me een geruster gevoel nu ik weet dat mijn spullen bij brand of diefstal goed verzekerd zijn. Mijn adviseur vertelde me dat het wel zo slim is om ieder jaar je risico’s in kaart te brengen. Als je bedrijf groeit, groeien je risico’s mee. Als je daar niets mee doet, kun je bij schade van een koude kermis thuiskomen. Zoals mij bijna overkwam. Ik kreeg trouwens van de adviseur ook nog een aantal goede preventietips. Hij adviseerde me in alle ruimtes rookmelders te installeren en het gesprek aan te gaan met de beheerder van mijn bedrijfspand over een sprinklerinstallatie. Het zijn eenvoudige maatregelen, maar ik realiseer me nu dat ze een hoop ellende kunnen voorkomen.”

Niet ieder verlies is met geld op te lossen

“De adviseur wees me ook op andere risico’s. Een deel van mijn administratie heb ik gedigitaliseerd, maar ik heb ook een deel in ordners in de kast staan. Dat was ik dus bijna kwijtgeraakt! En bij die gedachte kreeg ik het toch wel benauwd. Tegen het verlies van een papieren administratie is geen verzekering opgewassen, geld lost het verlies niet op. Daarom heb ik een systeem aangeschaft om mijn administratie te digitaliseren, zodat ook mijn facturen en bonnetjes voortaan veilig zijn opgeslagen in de cloud.”

Brand is natuurlijk niet het enige risico dat je als ondernemer loopt. In dit e-book ‘7 risico’s waar ondernemers wakker van liggen’ lees je onder meer over cyberrisico’s, wanbetalers, bedrijfsstagnatie en aansprakelijkheid.

Sjak van Nieuwkuijk

Sjak is risico- en preventie expert bij Interpolis. Al 30 jaar werkt hij bij Interpolis waarvan de eerste helft als bouwkundig schade-expert. Sinds Interpolis zijn strategie heeft veranderd en zich focust op het voorkomen en beperken van risico’s, helpt hij dagelijks ondernemers om hun bedrijfsrisico’s in beeld te brengen en gepaste preventiemaatregelen te nemen.

Voor meer informatie over risico-inzicht en preventie neem een kijkje op onze speciale starterspagina of neem contact met ons op via preventiedesk@interpolis.nl

Volg Interpolis ook op Twitter en LinkedIn

agenda

Data ophalen ...

Blog

Zo geef je een vliegende start aan jouw onderneming: drie tips!


Hoe lang gaat mijn Fitbit bandje mee?


Lees meer