Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Misverstanden over de AOV

aovXL
18 oktober 2016

De arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is voor veel zelfstandigen een vanzelfsprekendheid, voor anderen een ogenschijnlijk overbodige kostenpost. Er bestaan veel misverstanden over de AOV. Vaak ontstaan deze vooroordelen omdat ondernemers onvoldoende kennis hebben en zich laten leiden door zogenaamde “AOV-experts”. Niet zelden sluiten zij dan een AOV zonder een gedegen advies en zijn vervolgens teleurgesteld omdat deze verzekering niet de dekking biedt die zij verwachten. Tot slot zijn er natuurlijk ondernemers die niet gehinderd door kennis van zaken het ene vooroordeel na het andere de wereld in helpen.

Misverstanden over de AOV

Als specialist op het gebied van de AOV vinden wij het jammer dat deze vooroordelen nog steeds zeer hardnekkig blijken. Het is tijd om jouw mening bij te stellen op basis van feiten.

Verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid: ja of nee?

Uit onderzoeken blijkt dat circa 55% van de ondernemers zich niet verzekert tegen arbeidsongeschiktheid. Een vaak gehoord argument is “mij gebeurt niets”. Toch heeft jaarlijks 1 op de 15 ondernemers te maken met arbeidsongeschiktheid voor het eigen beroep. Zonder AOV is er geen, of slechts een gedeeltelijk, vangnet: de bijstand.  Het inkomen van de partner wordt daarom aangesproken, de aanwezige spaarrekening geplunderd en de overwaarde van de eventuele woning te gelde gemaakt. Is dit het jou waard?

Het is een beter idee om zelf te sparen?

Goed idee, echter dit is voor zeer weinigen weggelegd. Het is schijnzekerheid tegen beter weten in. Stel, je bent 45 jaar, inkomen € 60.000. Je vaste en variabele kosten zijn € 45.000 p.j.In theorie kun je dus € 15.000 x 20 jaar =  € 300.000 bij elkaar sparen. De inkomensschade bij arbeidsongeschiktheid is  € 45.000 x 20 jaar =  €  900.000. Rekening houdende met inflatie is dat ruim 1 miljoen euro. Maak deze rekensom eens zelf, je zult ervaren dat sparen voor weinigen echt een optie is.

De premie is zo hoog?                                                                                                       

“Honderden euro’s per maand” vernamen wij van de ondernemers die zelf wilden sparen, toen wij hen vroegen of zij enig idee hebben hoeveel een AOV moest kosten. Na inventarisatie en overdracht van kennis, bleek dat aan alle wensen voldaan kon worden voor circa € 100,- premie per maand.

Bij 30 declarabele uren per week, liggen de kosten voor een kwalitatief goede ao-verzekering slechts rond de € 0,90 en € 1,50 netto per uur.

Tot slot: wist jij dat een werknemer veel meer betaalt voor zijn risico op arbeidsongeschiktheid? Wat een misverstand. Een werknemer betaalt gemiddeld namelijk méér premie aan sociale verzekeringen, namelijk circa 14,3%. Als zelfstandige betaal je circa 3% – 5% van het bruto inkomen voor een top AOV. En ook nog eens tegen veel betere voorwaarden!

aovXL

aovXL is een onderdeel van Kendall & Mason welke meer dan 50.000 hoger opgeleide ondernemers verzekert van een goede collectieve verzekering. Via deze blog geven ze meer informatie over verzekeringen of stellen actuele onderwerpen aan de kaart. Bekijk ons collectief met aovXL en vraag vrijblijvend een offerte aan.

Lees hieronder nog meer interessante blogs van het team van aovXL:

agenda

Data ophalen ...

Blog

De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Lees meer