Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Blogs
         

Mijn algemene voorwaarden? Die leest toch nooit iemand

Henk Herkink
09 september 2015

Afgelopen week werd ik gebeld door een ondernemer die een vraag had over zijn Algemene Voorwaarden. Iemand had hem er op attent gemaakt dat wat er in zijn voorwaarden stond niet overeenkwam met zoals hij het deed. Hij vroeg zich af of het erg was dat wat er in zijn voorwaarden stond niet helemaal klopte.

Inventariserend kwam ik er achter dat, toen hij vijf jaar geleden met zijn onderneming was begonnen, hij ook maar “ergens” algemene voorwaarden vandaan had geplukt omdat hij er iets over gelezen had. Erger was nog dat hij eigenlijk niet goed wist wat er in stond. Hij ging er van uit dat de voorwaarden wel goed waren omdat een concurrent (waar hij ze vandaan had gehaald) ze ook gebruikte. Hij had ze bij een concurrent van de website gehaald en vervolgens de naam van de concurrent uit het document vervangen door zijn eigen naam. Ach zei hij: “Er is toch niemand die de Algemene Voorwaarden leest”.

Duidelijke afspraken
Algemene Voorwaarden zijn de voorwaarden waaronder je levert, betaalt, verkoopt of inkoopt. Duidelijke afspraken tussen jou en jouw klant. Het maakt direct duidelijk wat voor beide partijen de rechten en plichten zijn. Omdat algemene voorwaarden voor langere tijd gebruikt worden, hoef je niet elke keer apart te onderhandelen over de afspraken. Een heel belangrijk punt is wel dat als je algemene voorwaarden opstelt, deze redelijk moeten zijn voor jouw klant. Tot slot moet je jouw voorwaarden vóór of tijdens het sluiten van een overeenkomst aan de klant verstrekken. Dat is de informatieplicht. Achteraf, wat nog wel eens gebeurt, bij de factuur, dan ben je te laat. En of jouw klanten de voorwaarden lezen? Vaak wel als er iets mis is. En dan moeten ze wel kloppen anders heb je jouw algemene voorwaarden voor niets.

Standaard
Maar deze ondernemer had wel voorwaarden. Recentelijk sprak ik ook een ondernemer die belde met de vraag of hij “de voorwaarden” mocht inzien. Hij bedoelde dus zijn eigen algemene voorwaarden. Alles nagezocht hebbende konden we bij de KvK niets vinden over zijn gedeponeerde voorwaarden.

Toen bleek dat hij ook nooit gedeponeerd had. Hij ging er van uit dat er standaard bij de KvK Algemene Voorwaarden gedeponeerd waren die voor “iedereen” te gebruiken waren én ook rechtsgeldig. Hij las immers ook regelmatig bij andere bedrijven dat de Algemene Voorwaarden, waaronder zij leverden, opvraagbaar waren bij de KvK. En dat had hij dus ook al enkele jaren standaard op zijn offertes en facturen staan. Hij had er nooit een opmerking over gehad. Heeft die andere ondernemer dan toch een beetje gelijk dat bijna niemand de Algemene Voorwaarden leest?

Henk Herkink

Henk Herkink is adviseur bij de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel ondersteunt ondernemers met toegang tot het Handelsregister, haar data, kennis en netwerken. In alle fasen van het ondernemerschap. Henk helpt startende ondernemers op weg met de start van hun bedrijf en de financiering die daarbij komt kijken. Volg Henk op Twitter via: @HenkHerkink of bezoek zijn LinkedIn pagina.

agenda

Data ophalen ...