Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Blogs
         

Hoeveel pensioen mag je opbouwen als zelfstandig ondernemer?

Martijn Pennekamp
11 juni 2015

Hoeveel pensioen mag je eigenlijk opbouwen als zelfstandig ondernemer? Die vraag krijg ik regelmatig van onze leden, tijd om hierover een blog te schrijven.

Geen actie = geen geraniums
In 2011 stopte ik bij de Rabobank als adviseur, ik was werknemer in loondienst, had een bijna dubbel modaal salaris en een riante pensioenregeling. Dat die regeling riant was, daar kwam ik afgelopen maanden pas echt goed achter toen ik mij weer eens in mijn pensioen ging verdiepen. Vanaf 2011 heb ik namelijk totaal geen pensioen meer opgebouwd, ondertussen heb ik een "pensioengat" van € 40.000,--. Tijd voor actie want ik wil wel graag nog geraniums kunnen kopen als ik met pensioen ga.

Zoektocht
In mijn zoektocht naar de juiste manier om pensioen op te bouwen kwam ik twee barrières tegen, hoeveel mag je eigenlijk opbouwen als zelfstandig ondernemer en hoeveel moet ik inleggen om een bepaald inkomen te kunnen behalen na mijn 67ste?

Belastbaar inkomen bepalen
Allereerst moet je jouw belastbare inkomen berekenen als grondslag voor de jaarruimte. Dit inkomen is de winst die je hebt uit jouw bedrijf voordat je de ondernemersaftrek (zelfstandigenaftrek, MKB winstvrijstelling, startersaftrek) toepast. Simpel gezegd bepaal je deze winst door: jouw omzet te nemen min jouw kosten en afschrijvingen.

Jaarruimte berekenen
Het maximale deel van je salaris dat je fiscaal vriendelijk opzij mag zetten wordt jaarruimte genoemd. Deze jaarruimte voor 2015 is 13,8 procent van de pensioengrondslag. De pensioengrondslag is het bruto-inkomen minus de AOW-franchise (€ 11.936). De AOW-franchise is het deel van het salaris waarover je geen pensioenpremie betaalt omdat je AOW krijgt. Niet benutte jaarruimtes uit de zeven voorgaande jaren mag je inhalen. Dat heet de reserveringsruimte. Deze is in 2015 gemaximeerd op € 7.052 per jaar. Dit bedrag mag je naast je jaarruimte extra storten voor je pensioen. Je kunt hier een berekening maken.

Fiscaal vriendelijk
Fiscaal vriendelijk betekent dus dat je vanuit je winst voor ondernemersaftrek geld opzij mag zetten voor je pensioen, waardoor je belastbaar inkomen lager wordt. Dit betekent dus dat je fiscaal vriendelijk pensioen kunt opbouwen. Je betaalt pas na je 65ste of 67ste belasting over de uitkering. De inkomstenbelasting na het behalen van jouw AOW leeftijd is lager dan daarvoor.

Rozen
Ik ben nu 40, als ik dit jaar mijn jaarruimte volstort en vanaf nu ieder jaar mijn best ga doen om minimaal € 5000,-- per jaar te storten in mijn pensioen dan heb ik kans dat ik naast de geraniums ook nog zo af en toe een bosje rozen kan kopen. Dat pensioengat valt gelukkig (nog) mee!

Tip!
Wil je ook graag weten hoeveel jij opzij moet zetten als zelfstandig ondernemer om een bepaald pensioen te krijgen, maak dan een berekening via deze pensioenindicator tool.


Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl, starten.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

agenda

Data ophalen ...