Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Groei & succes: mindset of toeval?

Koen Sieben
18 mei 2016

Ken je de film ‘Pursuit of Happyness’? Het beschrijft het verhaal van een Afro-Amerikaanse man, Chris, wiens leven steeds verder afzakt. Hij raakt zijn vrouw kwijt, verliest zijn huis en zit opgezadeld met een aantal machines waar de markt niet op zit te wachten. Wat hij wél heeft, is zijn zoontje en een enorme drive om uit deze situatie te komen. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, dat maakt hem des te interessanter.

Veel mensen vergeten nog wel eens dat we het allemaal in ons hebben om te pieken en te bereiken wat we echt graag willen. Tegenslagen uit het verleden, beperkende overtuigingen, angst en weerstand uit de omgeving zorgen er vaak voor dat we blijven doen wat we gewend zijn. Dat is jammer, want mensen zijn tot heel veel in staat, zowel mentaal als fysiek, dat blijkt ook uit de bovenstaande film.

De film krijgt een bijzondere wending wanneer de hoofdpersoon een training kan volgen die hem mogelijk een goedbetaalde baan oplevert. Maar de training is onbetaald en hij heeft de zorg voor een zoontje. Levend op metrostations en in opvanghuizen, geld bij elkaar sprokkelend en met een ongekend doorzettingsvermogen weet hij de training af te ronden. Hij krijgt wat hij verdient: het ticket naar een beter bestaan.

In die film komt de volgende scene voor waar hij samen met zijn zoon bij het hek staat. Hij zegt het volgende tegen zijn zoon:

“Hey! Don’t ever let somebody tell you, you can’t do something.
Not even me. All right?
You got a dream? You gotta protect it.
People can’t do something themselves, they want to tell you you can’t do it.
You want something? Go get it!
Period!”

In een notendop: jaag je droom achterna en laat niemand je daar van afhouden, ook niet door mensen die van je houden. Basta!
Als coach heb ik al behoorlijk wat mensen wakker kunnen schudden en laten inzien dat ze veel meer kunnen dan ze aanvankelijk dachten. De theorie en voorbeelden helpen me, maar ik put ook uit eigen ervaring. Het wordt eenvoudiger (maar zeker nooit makkelijk) wanneer je de regels van het spelletje begint te begrijpen.

Groei & succes

Groei & succes is dus wat mij betreft geen toeval. Ik geloof überhaupt niet in toeval. Ook Johan Cruijff zei het al: Toeval is logisch. Groei & succes is in de eerste plaats een kwestie van ‘de juiste mindset’. Doorgaan waar anderen afhaken, blijven geloven in je plan en creatief omgaan met uitdagingen.

Op dit moment coach ik zowel ondernemers als professionals die stappen zetten die ze zelf niet voor mogelijk hielden. Wat ik ze laat zien en voelen, is dat ze moeten doorzetten, blijven doorgaan. Kleine successen boeken en nieuwe dingen bedenken om verder te komen. Doorgaan, doorgaan, doorgaan! In deze 'instant economy' haken veel mensen tegenwoordig te snel af omdat succes zich niet snel genoeg aandient.

Zelf heb ik een tijd lang de volgende aanmoediging gebruikt: Hou vol Koen, gewoon volhouden!
Hoe simpel kan het zijn, maar het werkte! Je moet het alleen wel doen!

Soms krijg ik de vraag wanneer je zeker weet dat je echt moet stoppen. Geloof me, dat weet je wel. Als je tegen beter weten in doorgaat, dan gaat alles mis, voelt het niet meer okay, etc.

In de eerder genoemde film wordt dit ook in beeld gebracht. De hoofdpersoon Chris heeft geïnvesteerd in een aantal machines die hij moet verkopen aan artsen. Wanneer hij een apparaat verkoopt, verdient hij geld. Verkoopt hij niks, dan verdient hij niks. Chris gaat maar door en door, maar hij verkoopt niks, de markt zit er eenvoudig weg niet op te wachten. Het is geen goed product en het is ook nog eens te duur. Op een gegeven moment ziet Chris in dat dit niet gaat werken en gaat op zoek naar andere opties. Hij neemt zijn verlies. Daarmee opent hij de weg voor nieuwe mogelijkheden en de ultieme kans verschijnt dan ook.

Dit waargebeurde verhaal is een prachtige metafoor voor hoe het leven soms in elkaar zit.

Ondernemers, ga door, hou vol.

Stapje voor stapje, je komt er wel. En als je hulp nodig hebt, vraag het dan gewoon aan iemand. Er zijn altijd mensen te vinden die anderen willen helpen met het realiseren van hun droom (al helemaal als je daar aantoonbaar veel voor over hebt).

Succes!

Koen Sieben

Coaching is dé rode draad in het leven van Koen. Als kleine jongen droomde hij er al van om andere mensen verder te kunnen helpen. In zijn werkende leven heeft hij altijd een leidinggevende en coachende rol gehad. Ook heeft hij een fascinatie gehad voor ‘wetten voor succes’ vooral vanuit de topsport.

Vanaf 2010 is Koen echt actief als coach van (meer dan 100) ondernemers. Sindsdien heeft hij alle mogelijke vraagstukken en doelen voorbij zien komen. Hij kijkt dan ook met trots terug op de afgelopen jaren waarin hij veel ondernemers naar een volgende fase heeft mogen begeleiden. Voor sommigen betekende dat een vliegende start voor anderen betekende dat omzetgroei. Mag Koen jou ook helpen?

www.koensieben.nl | @koensieben | info@koensieben.nl | 06 – 470 888 28

agenda

Data ophalen ...

Blog

Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Met onderstaande tips kom je als startende ondernemer minder snel financieel in de knoop


Lees meer