Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

De Mentale Krachtsport van Bruce Lee

Koen Sieben
21 april 2016

Bruce Lee staat bekend als een van de grootste krijgskunstenaars van de 20e eeuw. Veel mannen kennen de films waarin hij de meest flitsende vechtscènes uitvoert, al dan niet met indrukwekkende geluiden. Hij is nog steeds populair, niet alleen vanwege zijn eigen vechtstijl (Jeet Kune Do), maar ook vanwege zijn wijsheid.

Een van zijn meest fenomenale uitspraken is: “ik vrees niet degene die 10.000 verschillende stoten of trappen kent, ik vrees degene die 1 trap – of stoottechniek meer dan 10.000 maal heeft geoefend”. Een oneliner die hij meer dan 40 jaar geleden heeft uitgesproken. Net als Johan Cruijff heeft hij veel goede oneliners.

Multitasking bestaat niet
Met de bovenstaande oneliner raakt hij de kern van een actueel thema: Eerder schreef ik al over de mythe van multitasking. In die blog schrijf ik dat multi-tasking feitelijk niet bestaat. De uitspraak van Bruce Lee gaat nóg verder, hij stelt namelijk dat wanneer je een bepaalde activiteit of handeling juist heel vaak herhaalt je er steengoed in wordt. Ergens steengoed in zijn, valt op en zorgt vroeg of laat voor succes. Een pleidooi voor solo-tasking.

Focus
In mijn coachingspraktijk kom ik steeds vaker ondernemers en professionals tegen die dankzij onze gesprekken of in eerder stadium er achter zijn gekomen dat ze meer moeten focussen op hun core business.

Eerlijk is eerlijk, wie heeft in deze tijd nou niet te maken met de vele verleidingen, kansen, mogelijkheden, keuzes, etc? Ook ik moet mezelf regelmatig tot de orde roepen. Focus, focus, focus. Beter worden in waar ik al goed in ben. Continu weer checken of ik wel voldoende focus heb en niet te veel afgeleid ben.

Extreme voorbeelden
Extreme voorbeelden van niet kunnen focussen, zie je bij ADHD’ers. Afleiding werkt bij hen verslavend, dat is de reden waarom ze het zo moeilijk vinden om er mee te stoppen. ADHD kan het gevolg zijn van simpelweg niet meer kunnen focussen. Het heeft een lichamelijke component, maar zeker ook een mentale component. Prikkels werken verslavend, zo verslavend dat ADHD’ers feitelijk geen keuze meer ervaren of ze er op moeten reageren.

Bliebjes, gesprekken, gedachten, bewegingen, alles vraagt aandacht en krijgt ook aandacht, maar alleen heel even. Een zeer korte spanningsboog is het gevolg. Deze mensen kunnen zich niet meer focussen (snel afgeleid), ronden veel dingen niet af, zijn soms niet te volgen in keuzes en voelen zich onrustig, waar ook de omgeving last van heeft.

Groei door focus
Wanneer ik aan groei-ondernemers (> 100.000 omzet) vraag waarom ze zo gegroeid zijn, dan is steevast het antwoord dat ze meer zijn gaan focussen. Geen nevenactiviteiten meer naast het bedrijf, verliesklanten laten liggen, duidelijke doelen stellen, etc. Ook topsporters weten als geen ander wat de kracht van focus is. Zij gaan daar zelfs bijzonder ver in: geen tijd voor feestjes, relaties of andere afleidingen. Alles in het teken van de (top)sport. Deze focus zorgt in veel gevallen voor succes in de sport en later ook in hun carrière.

Dus ondernemers en professionals: heb je de neiging om te veel dingen tegelijkertijd te willen doen? Wil je groeien als ondernemer? Schrap dan zaken die geen prioriteit hebben of bijdragen aan je doelstelling. Focus zorgt voor duurzaam resultaat.

Focussen maakt je niet alleen succesvoller, het geeft je ook controle over je leven en maakt je een aangenamer mens, voor jezelf en de omgeving.

Gelukkig is focussen te leren. Voor sommigen is het niet eenvoudig en kan het zelfs best vermoeiend zijn. Wanneer je echter volhoudt, wordt het uiteindelijk vanzelf een tweede natuur. De beloning is een productiever en rustiger leven.

 

 

Koen Sieben

Coaching is dé rode draad in het leven van Koen. Als kleine jongen droomde hij er al van om andere mensen verder te kunnen helpen. In zijn werkende leven heeft hij altijd een leidinggevende en coachende rol gehad. Ook heeft hij een fascinatie gehad voor ‘wetten voor succes’ vooral vanuit de topsport.

Vanaf 2010 is Koen echt actief als coach van (meer dan 100) ondernemers. Sindsdien heeft hij alle mogelijke vraagstukken en doelen voorbij zien komen. Hij kijkt dan ook met trots terug op de afgelopen jaren waarin hij veel ondernemers naar een volgende fase heeft mogen begeleiden. Voor sommigen betekende dat een vliegende start voor anderen betekende dat omzetgroei. Mag Koen jou ook helpen?

www.koensieben.nl | @koensieben | info@koensieben.nl | 06 – 470 888 28

agenda

Data ophalen ...

Blog

De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Lees meer