Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

AOV bij het UWV; ja of nee?

Erica Thomson
19 februari 2019

Wil je als startende ondernemer een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV) afsluiten? Dan kun je natuurlijk bij een verzekeraar terecht. Maar ook het UWV biedt een AOV aan. Wat houdt de arbeidsongeschiktheids­verzekering voor zzp'ers van het UWV in?

Wat is de arbeidsongeschiktheids­verzekering voor zzp'ers van het UWV?

Met de AOV van het UWV zet je als het ware de regelingen voort waar je als werknemer in loondienst onder viel. Je valt als werknemer de eerste 2 jaar onder de Ziektewet als je ziek wordt. En na die 2 jaar val je onder de WIA: de Wet inkomen naar arbeidsvermogen. Deze wetten zorgen ervoor dat je toch nog een inkomen hebt als je arbeidsongeschikt raakt. Maar als je als zzp’er start, gelden deze wetten niet meer voor jou. Je moet dan zelf een inkomen bij arbeidsongeschiktheid regelen. Bijvoorbeeld met een AOV van Allianz. De AOV van het UWV kun je zien als een WIA-verlenging.

Voordelen van de arbeidsongeschiktheids­verzekering voor zzp'ers van het UWV

De AOV van het UWV biedt je de volgende voordelen:

  • Het UWV accepteert iedereen. Je wordt dus nooit geweigerd als er iets met je gezondheid is. Een verzekeraar kan je weigeren als blijkt dat je gezondheidsproblemen hebt.
  • Je kunt de AOV van het UWV elke dag opzeggen. Je kunt dus weer heel makkelijk af van deze verzekering als je dat wilt. Daarom kan het handig zijn om deze AOV als startende zzp’er direct af te sluiten. Dan weet je zeker dat je verzekerd bent. En dan heb je daarna alle tijd om rustig verschillende AOV’s te vergelijken en de beste uit te zoeken.

Nadelen van de arbeidsongeschiktheids­verzekering voor zzp'ers van het UWV

De AOV van het UWV kent ook een aantal beperkingen vergeleken met een AOV van een verzekeraar. Dit zijn de belangrijkste:

  • Je moet je snel aanmelden na je start als ondernemer. Namelijk binnen 13 weken na beëindiging van je werknemersverzekering via je werk of uitkering. De AOV van het UWV is dus bedoeld voor starters en niet voor ondernemers die al een tijdje bezig zijn.
  • Het UWV beoordeelt of je nog kunt werken op basis van het principe van gangbare arbeid. Dat wil zeggen dat het UWV kijkt welk werk je nog kunt doen zonder te letten op je niveau en werkervaring. Kun je als fysiotherapeut nog wel in een callcenter werken? Dan ben je voor het UWV niet arbeidsongeschikt. Bij een particuliere verzekeraar speelt je achtergrond veel meer een rol bij de beoordeling van je arbeidsongeschiktheid.
  • Je moet minstens 35% arbeidsongeschikt zijn om in aanmerking te komen voor een uitkering.
  • De premie ligt hoger dan bij andere AOV’s.

Meer weten?

Lees hier meer over de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers van het UWV. Wil je weten welke AOV het beste bij jouw situatie past? Neem dan contact op met een financieel adviseur. 

Erica Thomson

Erica is productmanager AOV bij Allianz. Zij werkt al 27 jaar in de verzekeringsbranche en heeft zich als productmanager gespecialiseerd in arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Eerder werkte ze als acceptant en claimbehandelaar. 

Allianz is een wereldleider in verzekeringen en financiële dienstverlening. Zij weten dat bij succesvol ondernemen risico’s om de hoek komen kijken. Of je nu zzp’er bent of directeur van een snel groeiende onderneming. Zij helpen je graag met hun kennis en ervaring om de juiste afwegingen te maken. Zo kun jij je richten op dat waar je goed in bent: ondernemen.

Volg Allianz ook op LinkedIn, Facebook en Twitter.

agenda

Data ophalen ...

Blog

De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Lees meer