Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Als ondernemer kun je niet zonder digitale wereld

Henk Herkink
27 mei 2016

Een deel van mijn werk bestaat uit het beantwoorden van binnenkomende vragen per telefoon van (startende) ondernemers. Daardoor spreek ik heel veel verschillende soorten mensen met heel veel verschillende vragen en ideeën. Maar dat maakt het juist heel erg leuk. En uit al die vragen blijkt vaak dat wat je ook doet, ondernemers heel vaak tegen dezelfde dingen aanlopen en dezelfde vragen hebben. Maar ook is het zo dat iedere ondernemer toch wel weer uniek is met wat hij/zij doet én hoe hij/zij dit doet.

Geen computer

Zo nu en dan kom je ook voor verrassingen te staan. Ik wist niet dat het nog bestond maar zo ook afgelopen week dat iemand belde om een afspraak te maken voor inschrijving van zijn bedrijf. Ik legde hem uit dat dit digitaal kan (via de website van de KvK) en dat hij vervolgens via dezelfde digitale weg een afspraak kan maken op een van de KvK-kantoren, op een dag en tijdstip dat het hem het beste uitkomt,  om de inschrijving af te ronden. Groot was mijn verbazing dat deze startende ondernemer aangaf niet over een computer te beschikken. Een (startende) ondernemer die anno 2016 niet over een computer beschikt? Hij gaf aan geen behoefte te hebben aan al die apparaten en dat alles wat hij wilde weten wel in de krant stond, op de tv en radio kwam en dat hij het anders wel hoorde van mensen in zijn omgeving. En dan hoor ik veel mensen al denken; “zal wel een ouder iemand zijn geweest”. “Nee, deze meneer was slecht 42 jaar”.

Ik vertelde hem dat als hij ondernemer wilde worden hij toch wel te maken zou krijgen met de digitale wereld. Een van de eerste dingen is bijvoorbeeld al de Belastingdienst waar hij toch ook zijn aangifte zal moeten doen. Hij zag dat niet als probleem, daar had hij een boekhouder voor. En wij zijn de beroerdste niet. Ik heb een afspraak voor hem gemaakt op het kantoor van zijn keuze en vervolgens contact opgenomen met het betreffende kantoor. Een van de collega’s aldaar was bereid om samen met hem de inschrijving te verzorgen.

Ondernemen zonder digitale hulpmiddelen?

Voor veel mensen bijna onvoorstelbaar dat iemand geen gebruik maakt van de digitale wereld. Van de digitale hulpmiddelen die “het leven aangenamer maken”. Althans dat denken wij. Steeds meer organisaties gebruiken juist de digitale kanalen om naar buiten te treden. Ook wij van de Kamer van Koophandel gebruiken steeds meer de digitale vorm om (startende) ondernemers te informeren. Naast de fysieke bijeenkomsten bieden wij de mensen aan om thuis vanuit je eigen fauteuil, live, webinars bij te wonen over relevante en actuele onderwerpen óf deze op een later tijdstip terug te kijken. 

KvK-Startersdag

Voor starters organiseren we jaarlijks de KvK-Startersdag. Op de eerste zaterdag van november een groot fysiek evenement op een groot aantal locaties in het land. Tegenwoordig doen we dit nog steeds maar organiseren we ook een Online Startersevent. Op dinsdag 31 mei kan iedereen thuis vanaf de eigen laptop of tablet inloggen en deelnemen aan dit online evenement; webinars, vragen stellen en ervaringen delen. Wat is er dan gemakkelijker dan dit gewoon vanaf je eigen bank te doen, vanuit je eigen huis? Alle informatie die je wil komt via de digitale weg binnen. Natuurlijk kan het zonder, maar het is bijna onvoorstelbaar te noemen. Als ondernemer kun je toch eigenlijk niet zonder de digitale hulpmiddelen. Informatie binnenhalen, contacten onderhouden met klanten, facturen versturen en je belastingaangifte doen. Maar mijn klant die ik aan de telefoon had, die hoort het waarschijnlijk wel van een ander.

Henk Herkink

Henk Herkink is adviseur bij de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel ondersteunt ondernemers met toegang tot het Handelsregister, haar data, kennis en netwerken. In alle fasen van het ondernemerschap. Henk helpt startende ondernemers op weg met de start van hun bedrijf en de financiering die daarbij komt kijken. Volg Henk op Twitter via: @HenkHerkink of bezoek zijn LinkedIn pagina.

Blog

De belangrijkste reden om te starten met ondernemen via het internet? Meer vrijheid!


Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Lees meer