Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Tekstbureau Letterdesk

‘Iedereen heeft een goed verhaal’

Een vaste baan in de journalistiek ligt niet voor het oprapen. Toch zegden Kris Wijnands (27) en Els Hekkenberg (32) eind vorig jaar allebei hun contract bij een nieuwsblad op om samen in het diepe te springen. Met tekstbureau Letterdesk helpen ze ondernemers met het verwoorden van hun verhaal. Deze jonge Starters in Beeld vertellen over hun eerste stappen in het ondernemerschap.

Twee diploma’s in de communicatiewetenschap (afstudeerrichting Media en Journalistiek), eentje van Amerikanistiek. Met die opleidingen op zak werkten Els en Kris tot vorig jaar bij een media- en communicatiebedrijf. Als redacteuren voor lokale nieuwsbladen en als adviseur en copywriter op de communicatieafdeling deden ze flink wat ervaring op met het schrijven van uiteenlopende teksten.

Dromen tijdens het carpoolen

Het idee voor hun eigen tekstbureau ontstond vorig jaar, nadat de voormalige collega’s ontdekten dat ze allebei een droom hadden om voor zichzelf te beginnen. Echte focus op goede verhalen, hun eigen aanpak ontwikkelen en hun eigen klanten vinden. Wat begon als een droom tijdens het carpoolen werd steeds concreter. “We hadden samen een groot project opgepakt bij onze voormalige werkgever, dus we wisten dat we een goed team vormden. Het klikte en we vullen elkaar goed aan”, vindt Kris. Ze brachten weken door met het doorspreken van hun plannen. “Hoe pakken we het aan, wat willen we gaan doen, wie willen we als klanten? Praktisch gezien heeft het maken van een website ons echt geholpen bij het afbakenen van ons ondernemersplan”, zegt Els. “We hadden heel veel diverse ideeën en plannen – en we hebben er inmiddels nog veel meer. Maar tijdens het opzetten van de structuur voor onze website moesten we concreet gaan benoemen wat we naar buiten wilden brengen en waar we gingen beginnen. Dat was een goede stok achter de deur om de eerste knopen door te hakken.”

De gevreesde rode pen

Inmiddels bieden ze drie diensten: schrijven van teksten, corrigeren en redigeren van teksten en vertalen van en naar Engels. “Bij schrijven richten we ons nu voornamelijk op blogs en nieuwsbrieven. Maar dat kan natuurlijk alles zijn: zo hebben we een interview voor een wandelmagazine verzorgd, maar schrijven we ook emailtemplates, pitches, webteksten, jubileumboeken en persberichten.” Dankzij hun ervaringen met eindredactie zijn ze ook actief in het redigeren. “Onze rode pen wordt in bepaalde kringen zelfs gevreesd”, lachen ze.

Iedereen heeft een verhaal

De ervaringen uit de journalistiek nemen de schrijfsters nu mee in hun dagelijkse werk. “Echt doorvragen, goed luisteren en ook horen wat er níet gezegd wordt: daarmee krijg je de mooiste verhalen boven tafel. Verhalen waarvan bedrijven misschien niet eens wisten dat ze bestonden. Of waarvan ze niet beseften dat die voor hun doelgroep juist heel interessant zijn om te lezen. Dat maakt ons vak zo mooi”, vindt Kris. “In onze vorige banen merkten we ook al vaak dat mensen het idee hebben dat hun eigen verhaal niet zo interessant of opvallend is. Maar iedereen heeft een verhaal. Ondernemers zitten vaak zo dicht op hun onderwerp dat ook zij niet altijd zien hoe bijzonder of uniek is wat ze doen. Daar helpen we ze mee”, vult Els aan.

Effectief en lekker leesbaar

Tijdens het zoeken naar het goede verhaal om te vertellen, zetten ze ook hun kennis van corporate communicatie in. “Unique selling points, unique buying reasons, de missie en visie van een bedrijf: die termen zijn ons niet vreemd. We houden dat natuurlijk altijd in ons achterhoofd. Maar de focus ligt wel op een lekker leesbaar verhaal. Want alleen als je verhaal wordt uitgelezen, komt je boodschap goed over.”

Starten met StartUp

Kris en Els kozen ervoor om zich aan te sluiten bij StartUp Nijmegen, een organisatie in Nijmegen die startende ondernemers ondersteunt. StartUp is voortgekomen uit het Centrum voor Jong Ondernemerschap (CVJO) en biedt naast werkplekken ook ondersteuning aan ondernemers. Zo kunnen zij workshops en trainingen volgen, deelnemen aan intervisiegroepjes met andere startende ondernemers en het gesprek aan gaan met meer dan dertig ervaren Nijmeegse ondernemers. Die zogeheten partners zetten hun kennis over het ondernemen en hun netwerk in om de nieuwe ondernemers te steunen. Allemaal om het ondernemersklimaat in Nijmegen gezond te houden.

Vraag om hulp

Het schrijven is voor de vrouwen inmiddels gesneden koek. “Ondernemen is daarentegen een heel ander verhaal”, lachen ze. “Daarin zijn we nog wat onervaren.” Eén van de belangrijkste stappen die startende ondernemers volgens hen kunnen zetten, is hulp vragen. “Het is soms best lastig om toe te geven dat je iets niet weet. Of als starter met beperkt budget geld uit te geven aan iemand om je te helpen. Het is erg leuk om zoveel mogelijk zelf te doen en wat te pionieren, maar je moet wel uitkijken dat daar niet al je tijd in gaat zitten.” “Je kunt natuurlijk niet alles. En soms gaat het met hulp een stukje sneller dan wanneer je overal zelf het wiel probeert uit te vinden. Dat is de investering dan vaak meer dan waard.”

Toekomstdromen

De komende jaren hopen Els en Kris hun bedrijf verder te kunnen laten groeien. “We willen de komende jaren voor nog veel meer mooie verhalen zorgen. Of dat nou op websites, in nieuwsbrieven, blogs, magazines of boeken is.” Naast schrijven ontwikkelen de dames dit jaar ook workshops rondom schrijven en bloggen. Voor volgend jaar staat ook alweer een nieuw idee op de planning. “Wij willen dé plek worden waar mensen naar toe komen als ze hun verhaal goed willen overbrengen. Het liefst vormen we uiteindelijk met een paar collega’s een team dat in allerlei specialisaties en niches, écht allround, teksten aan kan bieden.”

Meer weten? Kijk op www.letterdesk.nl of volg de schrijfsters via Facebook, Instagram en LinkedIn.

Ben jij of ken jij de nieuwe Starter in Beeld? Meld je dan aan via onderstaande button!

Blog

Zo geef je een vliegende start aan jouw onderneming: drie tips!


Hoe lang gaat mijn Fitbit bandje mee?


Lees meer

Nieuws

Extra coronasteun van 35 miljoen voor startende ondernemers

Het kabinet komt alsnog met een steunregeling voor startende ondernemers die het afgelopen halfjaar last hebben gehad van de beperkende coronamaatregelen, maar niet in aanmerking kwamen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Voor de regeling is 35 miljoen beschikbaar.

Vele zzp’ers leggen geen geld opzij voor oudedagsreserve

Slechts een derde (34%) van de zzp’ers maakt gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Van deze groep zet ruim een kwart (28%) het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart. En nog eens een kwart (25%) zet het slechts ten dele opzij. Zzp'ers kunnen hierdoor financieel in problemen komen, zegt directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer