Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Pedagoog Jael Nouhet

“Luister naar je gevoel”

Niet iedere zelfstandige is met ondernemersbloed geboren of droomt al vanaf jonge leeftijd van ‘eigen baas’ zijn. Ondernemer Jael Nouhet uit Tilburg weet daar alles van. Voor hij de sprong in het diepe durfde te wagen, ging er veel zoeken én uitzoeken aan vooraf. “Het had nogal een lange aanloop, maar toen ik het eenmaal wist, was er geen twijfel meer mogelijk.”

Jael is natuurpedagoog. “Een natuurpedagoog voedt op vanuit een natuurlijke vorm. Een beetje zoals het principe ‘wat je zaait, zal je oogsten’. Behandel anderen zoals jij behandeld wilt worden.”

De natuur is normaal

Jael groeide op met een Nederlandse moeder en een Franse vader, twee idealistische ouders met een duidelijke visie op de wereld. “Je kwaliteiten gebruiken om de wereld mooier te maken, is wat ze me leerden. Maar hoe ik dat moest doen, was voor mij nog niet duidelijk”, legt Jael uit. Hij bleef zoeken en had veel verschillende banen in loondienst. “Van reizen, werken tot acteren, ik deed alles om uit te vinden wat bij mij past. Uiteindelijk viel het kwartje. Ik moest iets doen met die enorme klik met kinderen: ze lijken mij te zien of zoeken me op. Daarnaast houd ik erg van natuur en buiten zijn. Natuur zou een meer gangbaar onderdeel van ons leven moeten zijn en niet zwevering. We lijken te zijn vergeten wat we kunnen leren van de natuur. In mijn bedrijf combineer ik die twee passies.”

Twijfel

Het is duidelijk: Jael laat zich door zijn gevoel leiden. Dat betekent dat er nogal wat wikken en wegen vooraf ging aan de start van zijn bedrijf. “Ik heb eindeloos gezocht naar wat er origineel is, waar behoefte is en of dat aansluit. Ik heb ideeën genoeg, maar ik wilde het wel goed doen. Ook over de juiste vorm van ondernemerschap heb ik eindeloos getwijfeld, dus het had nogal een lange aanloop. Toen ik het eenmaal wist, was er echter geen twijfel meer mogelijk. Passie heeft me dus ook wel eens in de weg gezeten bij het ondernemen. Sterke kanten en valkuilen liggen dan ook dichtbij elkaar. Zo is de financiële, administratieve kant niet mijn sterkste punt. Daarin heb ik een belangrijke les geleerd: je hebt anderen nodig en moet niet alles zelf willen of kunnen doen.”

Geld verdienen met gevoel en passie

Vanwege zijn unieke beroep is elke klant en elke opdracht anders. “Ik lever geen kant-en-klare pakketten en ik verkoop geen product dat ik eerst moet inkopen of mee moet sjouwen. Mijn opdrachtgevers zijn niet in een hokje te stoppen: het zijn particulieren, bedrijven, scholen en ondernemingen. Ik ontwikkel natuurlessen voor scholen en docenten maar heb ook vaste klanten zoals een naschoolse opvang. Elk van deze klanten vraagt om een aanbod op maat. Daarnaast werk ik niet op de automatische piloot: ik leef me in, denk en werk mee tot er iets goeds staat. Ik werk cyclisch, dus: ‘what comes around, goes around’. Doen wat je belooft, betrokken, duidelijk en concreet werk leveren.”

“Natuurlijk wil je geld verdienen, waarbij je gevoel en passie meenemen minstens net zo belangrijk is. Het beste functioneer je wanneer je doet waar je hart ligt. Als ik het even niet zie zitten, vraag ik mezelf af: waarom ben ik hieraan begonnen? Wat maakte me zo overtuigd of blij? Is dit nog wat ik voor ogen had?”

Blijf jezelf ontwikkelen

Jael heeft door de jaren geleerd dat overtuigingskracht een onmisbare eigenschap is voor een succesvol ondernemer. “Overtuigingskracht gebaseerd op een goed basisplan, passie en kwaliteiten. Wees eerlijk en geef niet op. Maak je verhaal concreet en duidelijk en reflecteer op jezelf. Blijf jezelf ontwikkelen, ook als het confronterend of moeilijk is. We negeren te vaak een (voor)gevoel of een onderbuikgevoel, terwijl je dit niet voor niets hebt. Andere starters of zzp’ers zou ik dan ook willen meegeven: leer te luisteren naar je gevoel. Combineer passie, kwaliteiten en een behoefte. Die eerste twee moet je uit jezelf halen, zodat je die derde kan vervullen.”

Wil je meer weten over Jael? Kijk dan op zijn website Natuurpedagoog.nl.

Ben of ken jij een enthousiaste ondernemer met een inspirerend verhaal?

Tip onze redactie via onderstaande aanmeld-knop.

Blog

Zo geef je een vliegende start aan jouw onderneming: drie tips!


Hoe lang gaat mijn Fitbit bandje mee?


Lees meer

Nieuws

Extra coronasteun van 35 miljoen voor startende ondernemers

Het kabinet komt alsnog met een steunregeling voor startende ondernemers die het afgelopen halfjaar last hebben gehad van de beperkende coronamaatregelen, maar niet in aanmerking kwamen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Voor de regeling is 35 miljoen beschikbaar.

Vele zzp’ers leggen geen geld opzij voor oudedagsreserve

Slechts een derde (34%) van de zzp’ers maakt gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Van deze groep zet ruim een kwart (28%) het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart. En nog eens een kwart (25%) zet het slechts ten dele opzij. Zzp'ers kunnen hierdoor financieel in problemen komen, zegt directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen.

Lees meer
Starter
in beeld
Melanie Broekhuis
Liefdeskriebels
Lees meer