Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

"De vrijheid is het mooist!"

Ela Grooteman, virtueel assistent

Ela Grooteman (41) uit De Goorn is sinds dit jaar actief als zelfstandig ondernemer. Als virtueel assistent ondersteunt zij zzp'ers en mkb'ers door taken over te nemen die hen teveel tijd kosten. Als nieuwe Starter in Beeld legt zij uit hoe zij de aanloop naar zelfstandig ondernemerschap heeft ervaren én deelt ze haar tips en trucs.

Ela komt uit een echt ondernemersgezin. “Mijn ouders hebben altijd een eigen bedrijf gehad en ook bij mij zat de ambitie er al vroeg in. Alleen wát ik wilde doen, dat wist ik lange tijd niet. Van 2011 tot 2016 heb ik samen met mijn vader een bedrijf gehad. In datzelfde jaar kwam ik in contact met de beroepsgroep virtueel assistent en dat sprak me direct aan. Ik heb dit werk namelijk al jaren voor werkgevers gedaan – en kan het nu voor mezelf doen voor diverse opdrachtgevers. Ik sprong begin dit jaar in het diepe en ben voor mezelf begonnen.”

Voorbereiding

De voorbereiding naar zelfstandig ondernemerschap bestond voor Ela onder andere uit het volgen van een opleiding. Tijdens deze opleiding leerde ze onder andere hoe je een bedrijf opzet, waar je rekening mee moet houden, hoe je een uurtarief bepaalt en nog veel meer. “Dit heb ik tijdens mijn opleiding allemaal uitgewerkt, zodat ik me hier later geen zorgen meer over hoefde te maken. Natuurlijk zijn veel dingen niet nieuw meer omdat ik al eerder een eigen bedrijf heb gehad.”

Niet alleen gevoel, maar ook karakter en aanleg bepalen een groot deel of je succesvol ondernemer wordt. In Ela’s geval is dat een gunstige combinatie van die drie factoren. “Mijn grootste drijfveer is mijn gevoel: ik wil mensen helpen. Daarnaast hebben mijn opvoeding en opleiding natuurlijk ook een groot aandeel gehad in wie ik nu ben. Bovendien kan ik door mijn flexibele en enthousiaste karakter een goede sparringpartner zijn. Ik zie snel waar de pijnpunten zitten en kijk graag samen met mijn opdrachtgever naar welke werkwijze haalbaar is. Ook is mijn nuchterheid mooi meegenomen in dit vak.”

Manus van alles

Veel mensen kunnen zich maar moeilijk een voorstelling maken van wat een virtueel assistent doet. Hoe ziet je dag er bijvoorbeeld uit? Ela: “Als assistent neem ik voor mijn opdrachtgevers bepaalde taken uit handen die hen teveel tijd kosten. Dan kan het gaan om e-mails beantwoorden, nieuwsbrieven versturen, maar ook administratie, online marketing, presentaties maken, trainingsdagen voorbereiden of dagelijks management. Ik zie namelijk geregeld ondernemers die in allerlei randzaken verzanden en dat is zo zonde. Ik kan al veel frustraties wegnemen met kleine structurele wijzigingen. Ik hoor dan ook vaak van opdrachtgevers dat ze het veel eerder hadden moeten doen."

“Als virtueel assistent werk ik in principe op structurele basis: daardoor hoeft mijn opdrachtgever zich geen zorgen te maken over zijn of haar e-mails of nieuwbrieven bijvoorbeeld. Ik heb dan wekelijks overleg via Skype en werk vanuit huis voor mijn opdrachtgever. Behalve dat ik het werk voor ze uit handen neem ben ik dus ook een goede sparringpartner. Dit vinden veel opdrachtgevers die zelfstandige zijn heel erg fijn: ideeën uitwisselen en samen sparren”, aldus Ela.

Mond-tot-mond

Ela’s klanten zijn voornamelijk ondernemende vrouwen die als zelfstandige werken. “Dat het voornamelijk vrouwen zijn is puur toeval, want ik kan ook fijn samenwerken met mannen. Mijn netwerk breidt zich vooral uit door netwerkgroepen en mond-tot-mondreclame. Hier en daar maak ik ook wel eens gebruik van advertenties via Facebook, als ik bijvoorbeeld workshops geef.”

Zelfstandig

Nu Ela een paar maanden actief werkt als zelfstandig virtueel assistent, kijkt ze terug op een succesvolle start. “Ik ben er trots op dat ik de stap heb gezet om het te doen. Ik ben de enige die verantwoordelijk is voor mijn bedrijf en ik draag zorg voor groei en ontwikkeling. Dat vind ik het mooiste van het ondernemerschap: de vrijheid en zelfstandigheid. Het feit dat ik zelf de beslissingen neem en kan werken wanneer ik dat zelf wil.” Wat betreft de toekomst heeft Ela een duidelijke visie. “Ik wil een online training ontwikkelen waarbij ik veel ondernemers kan helpen om praktischer en efficiënter te werken. Het liefst zou ik alle ondernemers blijer maken door ze allemaal efficiënter te laten werken, zodat er een betere balans ontstaat tussen werk, privé en doen wat jij het leukst vindt.”

Tip: uitbesteden!

Natuurlijk zijn er ook leermomenten. Zo heeft Ela moeten leren om dingen los te laten en uit te besteden. “Dat lukt me steeds beter. Ik schakel bijvoorbeeld nu ook iemand in voor mijn administratie. Ja, dat kan ik zelf - maar het is fijn om het uit te besteden aan een expert. Ook vraag ik vaker hulp aan mensen om me heen: ik hóef niet alles alleen te doen.”

Voor andere oriënterende of kersverse ondernemers heeft Ela eigenlijk maar één tip: doen, doen, doen. “Bedenk goed waar je blij van wordt, wat je leuk vindt en besteed de dingen die je niet leuk vindt of waar je niet goed in bent, uit. Dit bespaart je frustratie en levert je rust en ruimte op. Zit niet stil, ontwikkel jezelf en zoek een goede coach. De kracht van met elkaar sparren vind ik heel belangrijk en kan ik iedereen aanraden!”

Wil je meer weten over Ela? Bekijk dan haar website: www.elansupport.nl of volg haar op Facebook.

Ben of ken jij een enthousiaste ondernemer met een inspirerend verhaal?

Tip onze redactie via onderstaande aanmeld-knop.

Blog

Zo geef je een vliegende start aan jouw onderneming: drie tips!


Hoe lang gaat mijn Fitbit bandje mee?


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer