Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Ondernemer mag kosten huurwoning aftrekken

17 augustus 2016

Goed nieuws voor thuiswerkende zelfstandig ondernemers: zij mogen de kosten van hun huurwoning met terugwerkende kracht aftrekken. Dat heeft de Hoge Raad bepaald in hoger beroep. De uitspraak volgt na een claim van een bouwondernemer die zijn huurkosten als aftrekpost opgaf. Dit wees het Haagse gerechtshof eerder af.

Nu heeft de Hoge Raad echter in hoger beroep beslist dat het huurrecht een vermogensrecht is en dus tot het ondernemersvermogen gerekend mag worden. In het arrest valt onder andere te lezen dat “een tot zijn ondernemingsvermogen behorende woning mede moet worden begrepen een tot ondernemingsvermogen behorend huurrecht van een woning.” Dit houdt uiteraard wel in dat de ondernemer vanuit zijn huurwoning werkzaamheden voor zijn onderneming moet verrichten.

Volledige huur aftrekbaar
Dit is goed nieuws voor thuiswerkende zelfstandig ondernemers, die hiermee – net als zelfstandig ondernemers met een koopwoning – gebruikmaken van fiscale voordelen. De volledige kosten van de huurwoning mogen van de winst afgetrokken worden, wat overigens wel inhoudt dat er een bijtelling geldt voor het privégebruik van de huurwoning: "De etikettering van het huurrecht leidt ertoe dat het gehele bedrag van de huur ten laste van de winst kan worden gebracht en dat daar tegenover vanwege het privégebruik van de woning een te bepalen bedrag aan de winst dient te worden toegevoegd. Deze bijtelling betreft mede de werkkamer", oordeelt de Hoge Raad.

De uitspraak geldt met terugwerkende kracht. Dit betekent dat ondernemers die nog aangifte moeten doen of waarbij de aangifte nog loopt, de huurkosten al mogen opvoeren als aftrekpost.

Blog

Zo geef je een vliegende start aan jouw onderneming: drie tips!


Hoe lang gaat mijn Fitbit bandje mee?


Lees meer

Nieuws

Extra coronasteun van 35 miljoen voor startende ondernemers

Het kabinet komt alsnog met een steunregeling voor startende ondernemers die het afgelopen halfjaar last hebben gehad van de beperkende coronamaatregelen, maar niet in aanmerking kwamen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Voor de regeling is 35 miljoen beschikbaar.

Vele zzp’ers leggen geen geld opzij voor oudedagsreserve

Slechts een derde (34%) van de zzp’ers maakt gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Van deze groep zet ruim een kwart (28%) het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart. En nog eens een kwart (25%) zet het slechts ten dele opzij. Zzp'ers kunnen hierdoor financieel in problemen komen, zegt directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen.

Lees meer