Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Nieuwsoverzicht: overleg over flexibilisering arbeidsmarkt geklapt

08 september 2017

Deze week kwam het polderoverleg over de flexibilisering van de arbeidsmarkt vaak in het nieuws. Ook zelfstandig ondernemers en flexwerkers waren onderdeel van de discussie. Verder in het nieuws: ondanks uitstel van de wet DBA lijken ondernemers toch te kunnen worden gestraft en: steeds meer ondernemers starten in de uitvaartbranche.

Polderoverleg geklapt, vakbonden: ‘stop flexibilisering arbeidsmarkt’

Het geklapte polderoverleg kwam veelvuldig in het nieuws deze week. De vakbonden FNV, CNV en CVP stapten direct uit het overleg over de flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Het doel van het overleg tussen werkgevers en werknemers was om afspraken te maken over de arbeidsmarkt, maar het overleg liep na veertien maanden stuk. Onder andere de versoepeling van het ontslagrecht was een heikel punt: hier zijn de vakbonden het niet mee eens. Zij willen meer zekerheid voor werknemers, maar willen ook de flexibilisering van de arbeidsmarkt aan banden leggen. Dit willen zij door collectieve afspraken te maken en wetten vast te leggen die ook voor zelfstandig ondernemers en flexibele krachten moeten gelden.  

De vakbonden vinden dat werkgevers te vaak kleine ondernemers inhuren wegens kostenbesparing en het lopen van minder risico. De vakbonden vinden dat het inhuren van zelfstandigen of flexwerkers even duur moet zijn als het in dienst nemen van vaste krachten.

Daarentegen vinden werkgevers dat de zelfstandig ondernemer daarvan de dupe is.

In dit bericht lees je meer.

Ondanks uitstel wet DBA toch straf voor zelfstandige?

Ook publiceerde ZiPconomy.nl deze week een artikel waarin het platform duidelijk maakt dat uit een interme memo van de Belastingdienst blijkt dat je als zelfstandige fiscale voordelen kan mislopen als je schijnzelfstandig bent.

Ondanks het uitstellen van de wet DBA wist het platform uit de documenten te concluderen dat zelfstandigen toch forse financiële nadelen kunnen verwachten bij controle. Volgens de Belastingdienst heb je niets te vrezen tenzij je bewust kwaadwillend bent. Maar: mocht de Belastingdienst erachter komen dat er toch sprake is van dienstbetrekking in plaats van ondernemerschap, dan kun je fiscale voordelen mislopen.

Als er sprake is van een dienstbetrekking, kan de ondernemer ook geen winst uit onderneming hebben gemaakt. In dat geval zou je bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek of MKB-winstvrijstelling mislopen, aldus ZiPconomy.nl.

Lees hier het hele bericht.

Steeds meer startende ondernemers in de uitvaartbranche

Het CBS meldt dat steeds meer zelfstandigen starten met een begrafenisonderneming. Waren er in 2007 zo’n 1100 begrafenisondernemingen, nu zijn dat 1990. Dat is bijna 80% meer. Driekwart van de uitvaartondernemingen is een eenmanszaak: slechts 8% heeft vijf of meer mensen in dienst.

Lees hier het hele bericht.

Zelfstandige laat zich minder vaak scholen

De Telegraaf meldt verder deze week ook dat zelfstandig ondernemers zich minder vaak laten scholen dan werknemers. Dat blijkt uit cijfers van ESB, een vakblad voor economen.

Ook het Sociaal Cultureel Planbureau constateerde dat werknemers meer cursussen en scholing volgen. Toch betekent dat niet dat de bedrijven van zelfstandigen er onder lijden als zij geen scholing volgen: er kan volgens de onderzoekers en hoogleraren nog niet geconcludeerd worden dat scholing tot betere ondernemingsuitkomsten leidt.

Lees hier het hele bericht.

agenda

Data ophalen ...

Blog

Zo geef je een vliegende start aan jouw onderneming: drie tips!


Hoe lang gaat mijn Fitbit bandje mee?


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer