Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Nieuwsoverzicht: dit verandert er voor jou als ondernemer

30 juni 2017

Benieuwd naar wat er voor jou gaat veranderen als ondernemer per 1 juli 2017? We zetten het handig voor je op een rijtje! Verder in dit overzicht: er zijn nog geen kwaadwillende opdrachtgevers beboet. Ook lees je meer over het digitale systeem waar je binnenkort gebruik van kunt maken om jouw belastingzaken te doen.

Wat verandert er voor zzp'ers per 1 juli 2017?

Er zijn een aantal wetswijzigingen die per 1 juli 2017 van kracht gaan. Wat betekent dat voor jou als zzp'er? Wij maakten er deze week een handig overzicht van:

Lees: Wetswijzigingen voor ondernemers per 1 juli 2017. 

Nog geen boetes uitgedeeld aan kwaadwillende opdrachtgevers

Er zijn nog geen boetes uitgedeeld aan opdrachtgevers die zich bewust schuldig maken aan het in de hand werken van schijnzelfstandigheid. Dat heeft staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) gisteren tijdens een debat over de wet DBA gezegd.

In de Tweede Kamer buigen de partijen zich over een oplossing voor de wet DBA, die voorlopig is uitgesteld tot in ieder geval 1 juli 2018. De Kamer heeft nog geen ideeën over een alternatief van de zzp-wet, maar de politieke partijen zijn het in elk geval met elkaar eens dat de wet aan vervanging toe is. Hoe het dan wél zou moeten, is dus nog niet duidelijk. Wiebes zei in het debat dat uitstel van de wet noodzakelijk is tot er een maatschappelijk verantwoorde oplossing is gevonden. “Dat is geen makkelijke opgave, maar ligt nu op de formatietafel.”

Belastingdienst

Wiebes erkent dat zzp'ers zijn die opdrachten hebben verloren door de wet, maar benadrukt dat een groot deel van de zelfstandigen gewoon aan het werk is. Onlangs werd bekend dat slechts 20% van de ingediende modelovereenkomsten is goedgekeurd door de Belastingdienst: er zijn bijna 7.500 overeenkomsten ter goedkeuring ingediend, terwijl de Belastingdienst op veel minder had gerekend. Het beoordelen kost dan ook veel tijd: de gemiddelde doorlooptijd van een toetsingstraject is 14 weken.  

Ondernemersverklaring

Intussen meldt RTLZ dat de Nederlandse Bond voor Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU) denkt de oplossing gevonden te hebben in de vorm van een ondernemersovereenkomst. De ondernemersverklaring zou betekenen dat je als zzp'er aan de hand van vijf criteria jouw zelfstandigheid verklaart:

  • Je bent ingeschreven als ondernemer en hebt een btw-nummer
  • Je bent zelf verantwoordelijk voor de uitvoer van je werk en de tarieven die je hanteert
  • Je bent zelf aansprakelijk voor de financiële risico’s en schulden van je bedrijf
  • Je hebt de afgelopen drie jaar minimaal 1.225 uur per jaar in je onderneming gestoken
  • Je moet in de afgelopen drie jaar een bepaalde omzet hebben gehaald bij drie opdrachtgevers.

De Kamer neemt deze optie ook mee in besprekingen. Lees hier meer.

Ondernemers krijgen 'DigiD' voor overheidsdiensten en belastingzaken

Je kon het deze week al lezen op Starten.nl: ondernemers kunnen vanaf oktober dit jaar door middel van een digitaal systeem hun belastingzaken kunnen doen. Ook is het mogelijk om wijzigingen in het Handelsregister door te voeren. Het systeem, eHerkenning, bestaat al maar wordt eind dit jaar verder uitgerold.

Lees hier het hele bericht.

Nieuws

Extra coronasteun van 35 miljoen voor startende ondernemers

Het kabinet komt alsnog met een steunregeling voor startende ondernemers die het afgelopen halfjaar last hebben gehad van de beperkende coronamaatregelen, maar niet in aanmerking kwamen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Voor de regeling is 35 miljoen beschikbaar.

Vele zzp’ers leggen geen geld opzij voor oudedagsreserve

Slechts een derde (34%) van de zzp’ers maakt gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Van deze groep zet ruim een kwart (28%) het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart. En nog eens een kwart (25%) zet het slechts ten dele opzij. Zzp'ers kunnen hierdoor financieel in problemen komen, zegt directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer
Starter
in beeld
Melanie Broekhuis
Liefdeskriebels
Lees meer