Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Helft van de ondernemers is lid van vereniging

19 april 2019

Ongeveer de helft van de Nederlandse ondernemers is lid van een vereniging. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Kamer van Koophandel. Mkb'ers (62%) zijn overigens vaker lid van een vereniging dan zzp'ers (43%).

In het onderzoek, 'De rol van ondernemersverenigingen', werden ruim 1.000 ondernemers betrokken. Er werd onderscheid gemaakt tussen lokale ondernemersverenigingen en landelijke brancheverenigingen. Ongeveer een op de drie ondernemers is lid van een ondernemersvereniging, drie op de tien is lid van een branchevereniging.

Motivatie

Ondernemers worden voornamelijk lid om in contact te komen met collega ondernemers en om hun netwerk te vergroten. Een branchevereniging wordt vaak gekozen vanwege de informatie over de branche en wet- en regelgeving. Een ondernemersvereniging ziet men vaker als verbindende factor, terwijl een branchevereniging als voorlichter wordt gezien.

Geen lid

De overige helft van de Nederlandse ondernemers die niet lid zijn van een vereniging, zegt voldoende aan zijn eigen netwerk te hebben of vindt dat een lidmaatschap niet voldoende toevoegt. Ondernemers die in het verleden wel lid waren van een vereniging, zeggen dat zij het lidmaatschap beëindigden omdat het te weinig opleverde.

Download het onderzoek 'De rol van ondernemersverenigingen'.

Bron: Kamer van Koophandel

agenda

Data ophalen ...

Blog

Zo geef je een vliegende start aan jouw onderneming: drie tips!


Hoe lang gaat mijn Fitbit bandje mee?


Lees meer