Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Wat is het verschil tussen een standplaatsvergunning en een ventvergunning?

Wil jij als ondernemer waren verkopen op straat, bijvoorbeeld op een vaste plek of aan de openbare weg? Of wil je aan de deur verkopen? Dan heb je een vergunning nodig. Er is een verschil tussen een standplaats- of ventvergunning. In dit kennisartikel lees je het verschil tussen deze vergunningen.

Standplaatsvergunning

Een standplaatsvergunning is nodig als je iets wilt verkopen vanuit een kraam of wagen op een standplaats of aan de openbare weg, zoals een viskraam. Dit vraag je aan bij de gemeente. Een standplaatsvergunning kan worden aangevraagd voor tijdelijke (bijvoorbeeld in het seizoen) of voor langere duur.

Als je iets verkoopt met een waarde hoger dan € 50 dien je je te houden aan de regels voor straatverkoop.

LET OP Een standplaatsvergunning geldt niet als je op een (jaar)markt of evenement wilt staan met een kraam. Daarvoor heb je een marktvergunning nodig. Vraag bij je gemeente na wat de voorwaarden hiervoor zijn.

Ventvergunning

Een ventvergunning is nodig als je iets op straat of aan de deur wilt verkopen – dus zónder vaste standplaats, zoals donateurs werven. In sommige gemeenten heb je een ventvergunning nodig, terwijl je in andere gemeenten alleen een melding hoeft te doen. Venten mag niet op zondag en vaak niet tussen 20:00 of 22:00 uur en 6:00 uur (vraag dit na bij jouw gemeente).

Een ventvergunning vraag je digitaal aan bij de gemeente via de berichtenbox.

Bron: Ondernemersplein.nl

Nieuws

Extra coronasteun van 35 miljoen voor startende ondernemers

Het kabinet komt alsnog met een steunregeling voor startende ondernemers die het afgelopen halfjaar last hebben gehad van de beperkende coronamaatregelen, maar niet in aanmerking kwamen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Voor de regeling is 35 miljoen beschikbaar.

Vele zzp’ers leggen geen geld opzij voor oudedagsreserve

Slechts een derde (34%) van de zzp’ers maakt gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Van deze groep zet ruim een kwart (28%) het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart. En nog eens een kwart (25%) zet het slechts ten dele opzij. Zzp'ers kunnen hierdoor financieel in problemen komen, zegt directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen.

Lees meer