Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Hoe voorkom je brandschade door elektra?

​Een groot deel van de branden bij MKB-bedrijven wordt veroorzaakt door elektra. In elektrische installaties die worden overbelast of niet goed worden onderhouden, kan zich plaatselijk veel warmte ontwikkelen. Die warmte kan de oorzaak zijn van het ontstaan van een brand. Omdat er steeds meer apparatuur op de elektrische installatie wordt aangesloten, is de kans op brand door elektra de afgelopen jaren flink gestegen. Gelukkig kun je zelf al heel veel doen om de kans op brand door elektra te verkleinen. Interpolis en Starten.nl geven je graag advies.

Download de gratis preventiekaart!

Aarding

Ieder gebouw is voorzien van een aardleiding. Als er een defect in een apparaat of installatie optreedt, wordt de stroom door het stopcontact afgevoerd via de aardleiding. De stop (zekering) in de meterkast slaat door of de aardlekschakelaar schakelt de elektriciteit uit.

Tips:

 • Gebruik zoveel mogelijk apparaten met een geaarde stekker. Apparaten waarvan de aanraakbare onderdelen van metaal zijn moeten zeker geaard zijn. Een geaarde stekker moet vervolgens natuurlijk ook in een geaard stopcontact.
 • Je merkt zelf niet of de aarding van jouw installatie nog in orde is. Laat dit een keer per tien jaar controleren door een erkend elektrotechnisch installateur.
  Test de aardlekschakelaar twee keer per jaar, bijvoorbeeld als de zomer- of de wintertijd ingaat. Om jouw bedrijfsprocessen niet te verstoren, gaat dat natuurlijk het beste aan het einde van de werkdag.
 • Als er iedere keer een stop doorslaat zonder dat je een oorzaak kunt vinden, is er waarschijnlijk iets met de installatie aan de hand. Neem snel contact op met een erkend elektrotechnisch installateur.

De elektrische installatie zelf

Een elektrische installatie moet worden aangelegd en onderhouden door een erkend elektrotechnisch installateur. Toch kun je jouw bedrijf zo veilig mogelijk houden door jouw installatie steeds met een kritische blik te bekijken. Als je zaken ziet die niet goed zijn, schakel je de vakman in.

Tips:

 • Soms worden onderdelen van een elektrische installatie niet meer gebruikt, maar blijven wel aan de installatie gekoppeld. Er kan dus nog spanning op staan. Laat deze onderdelen weghalen en verwijder ook de leidingen en kabels die niet meer gebruikt worden.
 • Omgekeerd wordt een installatie soms ook uitgebreid. Laat dat altijd doen door de vakman.
 • Zorg dat de elektrakasten stofdicht zijn afgesloten, zodat er geen stof en ongedierte (muizen!) in de kasten kunnen komen. Stof in combinatie met warmte kan brand veroorzaken. Gebruik de kast ook niet voor de opslag van andere spullen. Leg er niets in, op of tegenaan.

Alles wat is aangesloten op de elektrische installatie

Alle machines, computers en apparaten die jij in jouw bedrijf gebruikt, zijn met elkaar verbonden. Ook hier kun je met een kritische blik veel problemen voorkomen.

Tips:

 • Gebruik geen stopcontact dat kapot is, met plakband is ‘gerepareerd’ of slecht bevestigd is. Laat dit eerst herstellen.
 • Een defecte TL-buis in een TL-armatuur (die knippert, of helemaal geen licht meer geeft) raakt oververhit en is vaak de oorzaak van brand. Vervang de TL-buis dus meteen.
 • Een ‘spaghetti’ van snoeren onder een bureau wordt te warm. Zorg dat de snoeren netjes zijn weggewerkt.
 • Gebruik zo min mogelijk verdeelstekkers en verlengkabels, maar sluit apparaten zoveel mogelijk direct op het stopcontact aan. Lukt dat niet, gebruik dan maximaal één verlengkabel.
 • Gebruik je een kabelhaspel, rol deze dan helemaal uit. Zo voorkom je dat het nog opgerolde deel van het snoer te warm wordt.
 • Kijk of aansluitkabels van elektrische apparaten goed zijn geïsoleerd. De mantel mag niet beschadigd zijn. Aansluitkabels mag je ook nooit vastspijkeren of -nieten. Je kunt de kabels beschermen tegen beschadiging met een flexibele beschermbuis.

Schakel altijd de deskundige in!

Heb je vragen over jouw installatie? Twijfel je of alles in orde is? Wil je jouw installatie uitbreiden? Schakel altijd een erkend elektrotechnisch installateur in. Meer weten over een veilige elektrische installatie? Download hieronder de preventiekaart of kijk op de preventiepagina's op Interpolis.nl

agenda

Data ophalen ...

Blog

Hoe maak je jouw website klaar voor 2019?


Personal branding: pokon voor je reputatie


Lees meer

Nieuws

Nieuw btw-nummer in 2020 voor eenmanszaken

Ongeveer 1,3 miljoen Nederlandse eenmanszaken krijgen vóór 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met het burgerservicenummer.

50% van de zzp'ers krijgt onnodig te laat betaald

Als zelfstandig professional kan het soms weken duren tot je klanten hun facturen voldoen. Ondertussen moet je wel je rekeningen en je salaris betalen. Daardoor kun je financieel in de knel komen. Het overkomt niet alleen startende zzp'ers maar ook doorgewinterde ondernemers. Dat blijkt uit een onderzoek van ikwordzzper.nl, waarin zzp'ers is gevraagd naar hun ervaring met debiteurenbeheer.

Lees meer