Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Een eigen bedrijf starten? Dit zijn je risico's

Als starter denk je bij risico's misschien vooral aan een gebrek aan klanten. Logisch, je omzet bepaalt voor een groot deel de levensvatbaarheid van je bedrijf. Dus zonder afnemers kom je niet ver. Maar weet je ook wat er nog meer bij komt kijken om een gezond bedrijf op te bouwen?

Een goed begin: zet al je risico's op een rij

Om zonder zorgen te kunnen ondernemen, is het verstandig om inzicht te hebben in de risico's die je loopt als zzp'er. Welke gebeurtenissen hebben een impact op jou en je bedrijf? Denk aan een ongeluk, storing, conflict, fout of natuurgeweld. Hoe groot is de kans dat zoiets gebeurt? En wat betekent zo’n gebeurtenis voor jou en je bedrijf? Kom je dan in de financiële problemen of liggen je werkzaamheden stil? En hoe lang? De meeste starters vinden het lastig om dit helder te krijgen. Daarom zetten wij een aantal veelvoorkomende risico’s voor je op een rij.

Aansprakelijkheid

Als zzp'er ben je verantwoordelijk voor de schade die je toebrengt aan anderen of aan hun spullen. De hoogte van schadeclaims is vooraf moeilijk in te schatten, maar in de praktijk claimen klanten steeds vaker en voor hogere bedragen. Of je daadwerkelijk aansprakelijk bent en voor welk bedrag, bepaalt het Nederlands recht. In de praktijk wijzen rechters steeds vaker een schadeclaim toe. Wat veel zzp'ers niet weten, is dat de particuliere aansprakelijkheidsverzekering geen zakelijke schades vergoedt. En omdat dit risico niet of nauwelijks zelf te dragen is, sluiten veel ondernemers daarom een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af.

Heb je een adviserend beroep, zoals architect, ingenieur of accountant? Overleg dan met je adviseur of je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig hebt.

Imagoschade

Drie keer een opdracht verbruien en je bent klaar. Zo simpel is het. Als zzp'er moet je het vooral hebben van mond-tot-mondreclame. Dus zorg je dat je je zaakjes goed op orde hebt. Je doet je uiterste best en houdt je vakkennis op niveau. De digitale gegevens van je klanten bescherm je onder andere met een firewall, virusscanner en een goed wachtwoord, zodat ze niet op straat komen te liggen door een hack.

TIP Ken je eigen grenzen. Natuurlijk is voor jou geen zee te hoog. Je wilt je klant helpen en een nieuwe opdracht binnenhalen, dus zeg je ook 'ja' tegen klussen die net buiten je expertise vallen. Juist dan gaat het opvallend vaak mis. Vraag jezelf daarom vooraf altijd eerlijk af of je de klus echt aankunt.

Wanbetalers

Fijn, je eerste opdrachten zijn binnen! Maar echt juichen kun je pas, als ook de factuur betaald is. Jammer genoeg krijgt bijna iedere zzp'er wel een keer te maken met een niet-betalende klant. Het is ontzettend lastig van tevoren te bedenken wat dan de beste aanpak is. Want die is bij iedere klant anders. Vriendelijk informeren waarom de factuur nog niet is betaald? Of streng wijzen op je algemene voorwaarden? Als jouw factuur niet betaald wordt, mag je incassokosten berekenen. In dit artikel lees je hoe hoog jouw incassokosten mogen worden.

Arbeidsongeschiktheid

Wat gebeurt er met jouw bedrijf als jij door ziekte een lange tijd niet kunt werken? En wat voor gevolgen heeft dat voor je privésituatie? Het is goed om te weten dat je als zelfstandig ondernemer ook bij eventuele arbeidsongeschiktheid op eigen benen staat. Je krijgt geen uitkering van de overheid, maar je vaste lasten lopen gewoon door. Hoeveel maanden of jaren kun jij zonder inkomen? Of is het verstandig om iets te regelen? Er zijn diverse mogelijkheden om je arbeidsongeschiktheid op te vangen. Zo kun je kiezen voor:

  • Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
  • Broodfonds
  • Crowdsurance
  • Sparen *Dit wordt niet aangeraden, maar het is een optie.

Inventaris en voorraad

Je laptop, gereedschappen, materialen. Kun je zonder ze? Hoe los je het op als je voorraad onverkoopbaar is door brand- of waterschade? Met een bedrijfsmiddelenverzekering krijg je schade aan je voorraad of inventaris door brand, storm, inbraak of water vergoed.

Pensioen

Als zelfstandige zorg je zelf voor de opbouw van je pensioen. Zeker bij de start van je bedrijf denk je liever nog niet na over het moment dat je gaat stoppen. Maar staat je bedrijf beter op de kaart, denk dan ook eens aan je toekomst. Hier lees je meer over je mogelijkheden om pensioen op te bouwen als zzp'er.

Neem maatregelen om je risico's te verkleinen

Als je weet wat je risico's zijn, kun je bepalen hoe je ermee om wilt gaan. Sommige risico's kun je eenvoudig vermijden. Je stopt bijvoorbeeld met een bepaalde activiteit. Of koopt nieuwe, veiligere materialen. Je kunt ook maatregelen nemen om je risico's te verminderen. Met goede leveringsvoorwaarden verklein je bijvoorbeeld je aansprakelijkheidsrisico.

TIP Een risico dat je als ondernemer altijd moet zien te voorkomen, is dat je in problemen komt door niet nauwkeurige of achterstallige boekhouding. Zorg altijd dat je inzicht hebt in je financiële situatie. Met de boekhoudsoftware van tegenwoordig is dat overigens helemaal niet moeilijk. Onderstaande pakketten kunnen je hierbij helpen.

 

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer