Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
Start Chat
         

Hoe bereken je jouw jaarruimte en reserveringsruimte als ondernemer?

Het berekenen van het bedrag dat je fiscaal vriendelijk opzij mag zetten is lastig. We leggen hier uit hoe je dat kunt doen, maar je kunt ook direct onderaan dit artikel de jaarruimtetool downloaden.

Handige tool: jaar- en reserveringsruimte reserveren

Hét grote voordeel van pensioen opbouwen ten opzichte van 'gewoon' sparen is het belastingvoordeel. Allereerst leg je in vanuit je bruto inkomen en betaal je later, als je met pensioen bent, minder belasting. Daarnaast betaal je geen vermogensrendementsheffing over je opgebouwde pensioenvermogen (jaarlijks 1,2%). Dubbel belastingvoordeel dus. Er geldt echter wel een maximum voor het bedrag dat je fiscaal vriendelijk opzij mag zetten. Dit maximum wordt bepaald door jouw jaar- en reserveringsruimte.

Jaarruimte

Jouw jaarruimte voor dit jaar wordt bepaald door wat je vorig jaar hebt verdiend. Het is echter niet een percentage van het gehele inkomen van vorig jaar, maar een percentage van de zogenaamde premiegrondslag. De premiegrondslag is je bruto inkomen minus de AOW-franchise voor lijfrente.

Wat betekent dat? De AOW-franchise is het deel van het inkomen waarover je geen pensioen mag opbouwen, omdat ervan uitgegaan wordt dat je straks AOW krijgt. In 2018 is de AOW-franchise € 12.129,-. Zou je precies dat bedrag verdienen, kun je helemaal geen pensioen opbouwen. Over het bedrag boven de € 12.129,- mag je 13,3% fiscaal vriendelijk opzij zetten. Stel dat je vorig jaar € 50.000,- hebt verdiend, dan is je jaarruimte (€ 50.000,- - € 12.129,-) * 13,3% = € 5.036,-. Dit mag je aftrekken van de inkomstenbelasting van dit jaar. De jaarruimte is in 2018 gemaximeerd op € 12.362,-. Dat komt overeen met een inkomen van € 105.075,-.

Reserveringsruimte

Nu wordt het iets ingewikkelder. Naast de jaarruimte heb je de mogelijkheid de zgn. reserveringsruimte te benutten. Je reserveringsruimte bestaat uit je niet-gebruikte jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar. Die mag je alsnog 'inhalen'. Maar ook je reserveringsruimte is gemaximeerd. Allereerst geldt dat de reserveringsruimte niet meer mag bedragen dan 17% van de premiegrondslag (zie hierboven). Daarnaast geldt een absoluut maximum van € 7.167,- per jaar (in 2018).

Voor mensen die ouder zijn dan 55 jaar en 9 maanden (huidig AOW-leeftijd minus 10 jaar) geldt een absoluut maximum van € 14.152,- per jaar (in 2018). Deze reserveringsruimte mag je naast je jaarruimte storten. Wat je in een bepaald jaar aan lijfrente stort, wordt allereerst weggestreept tegenover je oudste, nog ongebruikte jaarruimte. Het is dus goed mogelijk dat je veel meer fiscale ruimte hebt dan je op basis van je jaarruimteberekening zou denken.

Oudedagsreserve en werkgeverspensioen

Het wordt nog iets complexer wanneer je de afgelopen zeven jaar ook in loondienst pensioen hebt opgebouwd of als je als zzp'er gebruik hebt gemaakt van de Fiscale Oudedagsreserve, oftewel de FOR. Voor beide situaties moet in de berekening een correctie gemaakt worden.

Berekening jaarruimte

Dan komen we nu toe aan de berekening. In formulevorm ziet de berekening er zo uit:

Jaarruimte 2018 = 13,3% * (Bruto inkomen/winst uit onderneming – AOW Franchise) – 6,5 x A - F

Waarbij geldt dat:

  • Bruto inkomen is voor zelfstandig ondernemers: 'winst uit onderneming'
  • Franchise = de AOW Franchise voor lijfrente.
  • A = de zgn. ' Factor A'. Deze staat voor Pensioenaangroei en deze is van toepassing als je over het betreffende jaar ook pensioen hebt opgebouwd via een werkgever.
  • F = toe- of afname van je Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

En alsof het nog niet ingewikkeld genoeg is: de AOW franchise, het jaarruimte percentage en het jaarlijks maximum kunnen per jaar verschillen.

Handige rekentool

Het mag duidelijk zijn: het berekenen van je jaar- en reserveringsruimte kan behoorlijk complex zijn. Leuker wil de Belastingdienst het je niet maken. Ook niet makkelijker. Daarom heeft onze partner BrightPensioen een handig hulpmiddel gemaakt. Een Excel-tool waarin je alleen de gegevens per jaar hoeft in te vullen en die alle berekeningen voor je uitvoert. Daardoor weet je precies hoeveel je kunt inleggen. Deze tool kun je hier downloaden.

Berekening maken

Wil jij ook een berekening maken van jouw jaarruimte als ondernemer, maak dan een berekening met deze tool.

TIP Lees ook deze blog, waarin je leert hoe je in drie stappen je pensioen opbouwt!

agenda

Data ophalen ...

Blog

Hoe maak je jouw website klaar voor 2019?


Personal branding: pokon voor je reputatie


Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten met het berekenen van jouw netto besteedbaar inkomen
Starten met je uurtarief
Wetswijzigingen voor ondernemers vanaf 1 januari 2019
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Starten als ondernemer met een lening of krediet
Lees meer