Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Starten met het oriënteren bij je boekhouder

Als je in loondienst werkt, maak je je misschien niet zo'n zorgen om zaken als pensioenafdracht, hoeveel loonheffing je baas betaalt of wat jouw bruto/netto uurtarief exact is. Je weet wat je elke maand netto krijgt bijgeschreven en dat is alles, toch? De inkomsten van een zelfstandig ondernemer zijn daarentegen bruto waardoor het vaak onduidelijk is wat er overblijft als inkomen.

Wat kan een boekhouder voor jou betekenen?

Je kunt niet alles weten. Hulp vragen is dan ook heel belangrijk! Het is verstandig om informatie bij een boekhouder of accountant op te vragen en samen jouw financiële toekomst in beeld te brengen.

Inkomenscalculator

Om vooraf een idee te krijgen van wat je netto gaat verdienen, kun je de handige inkomenscalculator gebruiken. Hiermee bereken je hoeveel je netto van jouw bruto omzet kunt besteden. Ook is het mogelijk om een uurtarief calculatie te doen om te bepalen welk uurtarief je moet hanteren om op een inkomen te komen, vergelijkbaar als dat je in loondienst zou werken.

Helpende hand

Op zoek naar een boekhoud- en/of accountantskantoor in de buurt? Kijk op www.zzpboekhoudkantoor.nl en maak vrijblijvend een afspraak om je goed te laten informeren. Vind je geen boekhouder in jouw regio? De accountmanager van jouw bank helpt je ook verder. Een bedrijvenadviseur van een bank weet heel goed welk kantoor jou het beste advies kan geven.

Wat doet een boekhouder?

Wat kan een boekhouder allemaal voor je doen? Denk aan onderstaande werkzaamheden:

  • Jouw complete administratie onderhouden
  • Opstellen van jaarrekeningen
  • Aangifte btw
  • Facturen opstellen of versturen
  • Salarisadministratie (als je personeel in dienst hebt)
  • Aangifte inkomstenbelasting
  • Adviseren.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen bepaalde dingen uit handen te geven en andere zaken zelf te doen. Als jij financieel goed onderlegd bent en het niet erg vindt om zelf je administratie actief bij te houden, dan kun je er ook voor kiezen om jouw boekhouder alleen de aangifte inkomstenbelasting te laten doen bijvoorbeeld.

TIP

Via een handige boekhoudapp, zoals Tellow, kun je je boekhouding koppelen aan je zakelijke rekening. Tellow stuurt je wanneer je acties moet ondernemen: door je te herinneren aan bijvoorbeeld het sturen van een factuur scheelt het je boekhouding een hoop tijd en geld. Je ziet tussendoor bijvoorbeeld ook de verwachting van de hoogte van je btw-aangifte. Tellow ziet je banksaldo en transacties, zodat je direct ziet wat je nog moet krijgen of betalen. Ook het herinneren van klanten aan jouw facturen wordt een stuk makkelijk dankzij de app. Tellow is drie maanden gratis uit te proberen.

Andere artikelen die ook interessant voor je kunnen zijn:

Gratis download

Wil je zelf jouw btw-aangifte doen? Download hieronder de gratis whitepaper: btw-aangifte. Hierin leggen wij jou alles uit over btw en jouw btw-aangifte als ondernemer!

agenda

Data ophalen ...