Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Zijn de kosten voor een opleiding aftrekbaar als zelfstandig ondernemer?

Wanneer je een opleiding, cursus of seminar volgt, kun je die kosten in jouw aangifte inkomstenbelasting of als bedrijfskosten aftrekken. Wat de mogelijkheden hiervoor zijn lees je hieronder.

Aftrekbaarheid van opleidingen en cursussen

Studiekosten en belastingen

De mogelijkheden om studiekosten af te trekken zijn:

  1. Hobby: niet (op uitzonderingen na) aftrekbaar.
  2. Toekomstig beroep of functie: aftrekbaar in aangifte inkomstenbelasting.
  3. Huidig bedrijf: aftrekbaar als bedrijfskosten.

Hobby

Wat voor iemand een hobby is, zal afhangen van jouw functie. Een cursus tuinieren is al snel hobby (tenzij je een tuiniersbedrijf runt of een bloemenwinkel wilt kopen). Een cursus Spaans voor de vakantie is hobby, maar toch niet wanneer je voor jouw bedrijf er iets aan hebt.

Toekomstig beroep of functie

Ben je in voorbereiding op een andere functie of beroep? De kosten zijn in jouw aangifte inkomstenbelasting aftrekbaar. Er gelden een aantal beperkingen:

  • Btw: is niet apart terug te krijgen.
  • Reiskosten: niet aftrekbaar.
  • Verblijfkosten en hotelkosten: niet aftrekbaar.
  • Studeerkamer of werkkamer: niet aftrekbaar.

De overige kosten (ook de afschrijving van jouw computer) zijn wel aftrekbaar. Er geldt wel een drempel van € 250,- en je moet de kosten wel in het kalenderjaar hebben voldaan.

Bedrijfskosten

Een cursus, opleiding of seminar kan prijzig zijn. Mits je een opleiding volgt voor jouw bedrijf, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten aftrekbaar. De belangrijkste beperking is dat de kosten maar voor 73,5% aftrekbaar zijn. Voordeel is wel dat de volgende kosten gewoon aftrekbaar zijn:

  • Btw: kun je terugvragen (tenzij je vrijgestelde prestaties verricht, dan kunt je de btw als kosten aftrekken).
  • Reiskosten: zijn aftrekbaar.
  • Verblijfkosten en hotelkosten: zijn aftrekbaar.

Urencriterium

De tijd die je stopt in jouw cursus of opleiding kun je meetellen als uren voor het urencriterium van 1225 uur per jaar. Echter als de opleiding dient als opmaat naar een ander beroep of een andere functie dan kun je de uren niet meetellen in het urencriterium.

Voor het bijhouden van je uren is handige software beschikbaar, waarmee je veel geld en tijd bespaart ten opzichte van handmatige registratie. Een selectie van goede software vind je hieronder.

 

Studiefinanciering? Fiscaal partner?

Als je studiefinanciering hebt ontvangen en/of je hebt een fiscale partner, dan gelden er andere regels. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met je boekhouder.

Lastig?

We kunnen ons voorstellen dat bovenstaand artikel wellicht vragen oproept. Graag helpen we jouw verder met een boekhoudkantoor bij jou in de buurt. Kijk op www.ikwordzzper.nl voor hulp bij jou in de regio.

Andere artikelen die ook interessant kunnen zijn:

Gratis download

Je kunt hieronder gratis het Handboek Ondernemen 2021 downloaden van de Belastingdienst. In dit handboek vind je meer informatie over het urencriterium en informatie over belastingen, bijdragen en premies.

Blog

Je uren bijhouden doe je zo: 4 onmisbare tips voor je urenregistratie als ondernemer


Met onderstaande tips kom je als startende ondernemer minder snel financieel in de knoop


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer