Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
Start Chat
         

Wijzigingen voor ondernemers per 1 januari 2018

Dit verandert er voor jou als ondernemer in 2018!

Verhoging van de AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd gaat per 1 januari 2018 omhoog naar 66 jaar. Hier kun je berekenen wanneer jij AOW krijgt.

TIP In onze kennisbank lees je wat jouw pensioenmogelijkheden zijn als zzp’er.

Je btw-aangifte corrigeren kan alleen digitaal

Vanaf 1 januari 2018 kun je correcties in je btw-aangifte alleen nog digitaal doorgeven via de website van de Belastingdienst. Voorheen kon je dit doorgeven met het formulier suppletie omzetbelasting, in het nieuwe jaar is dit dus enkel online.

Bijtelling wordt aangepast

In 2018 wordt de bijtelling voor auto’s met een CO2-uitstoot van 1 t/m 50 gram per kilometer verhoogd van 17% naar 19%. Dit geldt alleen voor auto’s die in dat jaar nieuw worden aangeschaft en op naam worden gezet. De percentages voor auto’s met 0 gram CO2-uitstoot met kilometer en meer dan 50 gram CO2-uitstoot per kilometer blijven ongewijzigd (4% en 22%).

Tariefsaanpassing aftrek kosten eigen woning

Valt een deel van jouw belastbaar inkomen uit werk en woning in de hoogste belastingschijf? De Belastingdienst berekent dan de belasting over de aftrekbare kosten eigen woning eerst tegen het percentage van de hoogste schijf. Daarna vindt een correctie plaats voor het deel van de aftrekbare kosten dat in de hoogste schijf valt. Er wordt dan een bepaald percentage bij je belasting opgeteld. In 2018 gaat dit van 2% naar 2,45% en het tarief van de hoogste schijf gaat van 52% in 2017 naar 51,95% in 2018 (bron).

Overige plannen

Benieuwd wat het kabinet nog meer in petto heeft volgend jaar? Dat maakte het kabinet bekend in het regeerakkoord. In dit artikel lees je het nogmaals. LET OP Deze regels treden dus NIET per 1 januari 2018 in werking, maar worden naar verwachting vanaf volgend jaar doorgevoerd.

Nieuws

Het Ondernemerscollectief behaalt 20.000 leden

Een mijlpaal voor Het Ondernemerscollectief: deze week sloot het 20.000e lid zich aan bij het collectief. Om dat te vieren krijgen nieuwe leden vanaf deze week gratis het boek ‘Ik verdien meer’ van Marian Koek bij een jaarlidmaatschap. Via Het Ondernemerscollectief kunnen zzp’ers gebruikmaken van diverse services, zoals een juridische helpdesk, incassoservice of fiscale helpdesk. Ook hebben leden recht op tientallen collectieve kortingen.

Ondernemend Nederland onvoldoende voorbereid op de AVG

Per 25 mei 2018 gaat de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) actief gehandhaafd worden. Uit een onderzoek onder 3000 zzp'ers is gebleken dat 96% van deze ondernemers die persoonsgegevens verzamelen onvoldoende voorbereid is op de AVG en dus risico lopen beboet te worden.

Lees meer