Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
Start Chat
         

Wijzigingen voor ondernemers per 1 januari 2018

Dit verandert er voor jou als ondernemer in 2018!

Verhoging van de AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd gaat per 1 januari 2018 omhoog naar 66 jaar. Hier kun je berekenen wanneer jij AOW krijgt.

TIP In onze kennisbank lees je wat jouw pensioenmogelijkheden zijn als zzp’er.

Je btw-aangifte corrigeren kan alleen digitaal

Vanaf 1 januari 2018 kun je correcties in je btw-aangifte alleen nog digitaal doorgeven via de website van de Belastingdienst. Voorheen kon je dit doorgeven met het formulier suppletie omzetbelasting, in het nieuwe jaar is dit dus enkel online.

Bijtelling wordt aangepast

In 2018 wordt de bijtelling voor auto’s met een CO2-uitstoot van 1 t/m 50 gram per kilometer verhoogd van 17% naar 19%. Dit geldt alleen voor auto’s die in dat jaar nieuw worden aangeschaft en op naam worden gezet. De percentages voor auto’s met 0 gram CO2-uitstoot met kilometer en meer dan 50 gram CO2-uitstoot per kilometer blijven ongewijzigd (4% en 22%).

Tariefsaanpassing aftrek kosten eigen woning

Valt een deel van jouw belastbaar inkomen uit werk en woning in de hoogste belastingschijf? De Belastingdienst berekent dan de belasting over de aftrekbare kosten eigen woning eerst tegen het percentage van de hoogste schijf. Daarna vindt een correctie plaats voor het deel van de aftrekbare kosten dat in de hoogste schijf valt. Er wordt dan een bepaald percentage bij je belasting opgeteld. In 2018 gaat dit van 2% naar 2,45% en het tarief van de hoogste schijf gaat van 52% in 2017 naar 51,95% in 2018 (bron).

Overige plannen

Benieuwd wat het kabinet nog meer in petto heeft volgend jaar? Dat maakte het kabinet bekend in het regeerakkoord. In dit artikel lees je het nogmaals. LET OP Deze regels treden dus NIET per 1 januari 2018 in werking, maar worden naar verwachting vanaf volgend jaar doorgevoerd.

Nieuws

60% van de zelfstandigen zonder personeel stopt binnen 5 jaar

Nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijzen uit dat van de zelfstandigen zonder personeel die tussen 2008 en 2010 startten, 60% binnen 5 jaar weer gestopt is.

Voorlopig nog geen verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers

Ondanks aanhoudende druk vanuit oppositiepartijen en vakbonden is het kabinet nog niet overtuigd van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandig ondernemers.

Lees meer