Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
Start Chat
         

Wijzigingen voor ondernemers per 1 juli 2017

Per 1 juli 2017 zijn er een aantal wetswijzigingen. Een aantal van deze wijzigingen heeft betrekking op ondernemers (met personeel). In dit artikel vind je overzichtelijk op een rij wat er per 1 juli 2017 voor jou gaat veranderen als ondernemer.

Wetswijzigingen voor ondernemers per 1 juli 2017

Tegengaan onredelijk lange betaaltermijnen

Per 1 juli 2017 kunnen grote ondernemingen geen langere betaaltermijn dan zestig dagen overeenkomen met zzp'ers of MKB’ers als leverancier of dienstverlener. De maximum betaaltermijn wordt namelijk omgezet naar dertig dagen. De overeenkomsten met een lange betalingstermijn van langer dan zestig dagen worden vernietigd en omgezet naar dertig dagen. De wijziging is in het leven geroepen om zzp’ers beter te beschermen tegen eventuele financiële problemen. In de situatie vóór 1 juli 2017 kon het zo zijn dat de betaaltermijn langer dan zestig dagen kon zijn als beide partijen hier geen nadelen van ondervonden

Voor wie geldt de wijziging?

Deze wetswijziging is op jou van toepassing als je MKB’er of zzp'er en leverancier of dienstverlener bent of grote bedrijven hebt als afnemer.

Wijziging pensioen in eigen beheer

Ben je DGA (directeur-grootaandeelhouder) en heb jij pensioen opgebouwd in je eigen bedrijf? Dit is per 1 juli 2017 niet meer mogelijk. Je hebt twee mogelijkheden voor het reeds opgebouwde pensioen:

  • Het pensioen handhaven en bevriezen: hiermee stop je de opbouw maar blijven je opgebouwde pensioenrechten bestaan. Lees hier meer.
  • Het pensioen prijsgeven tot de fiscale balanswaarde. Over het bedrag dat je prijsgeeft, hoeft de bv geen loonheffingen in te houden of te betalen. Lees hier meer.
Voor wie geldt de wijziging?

De wetswijziging geldt voor DGA’s en voor besloten vennootschappen (bv’s).

Arbowet wijziging

Deze wetswijziging is alleen op jou van toepassing als jij personeel hebt. De Arbowet wordt namelijk per 1 juli 2017 aangepast, waardoor de rechten én plichten voor zowel werkgevers, werknemers als bedrijfsartsen veranderen. Zo moet elke werknemer bij de bedrijfsarts terecht kunnen. Ook mag hij of zij, indien er twijfels zijn over het oordeel van de bedrijfsarts, een second opinion aanvragen bij een andere bedrijfsarts.

Voor wie geldt de wijziging?

Deze wetswijziging geldt voor jou als jij ondernemer bent met personeel in dienst.

Verhoging minimumloon en afschaffing minimum jeugdloon

Het was al aangekondigd eerder dit jaar: het minimum loon wordt verhoogd. Ook wordt stapsgewijs het minimum jeugdloon afgeschaft.

Per 1 juli geldt bij werknemers ouder dan 22 jaar (let op: dit is bruto en bij fulltime dienstverband) een minimumloon van:

  • Minimaal € 1.565,40 per jaar
  • Minimaal € 361,25 per week
  • Minimaal € 72,25 per dag.

Het minimumloon voor jongeren wordt afgeschaft tot 21 jaar. Per 1 juli 2017 is de maximumleeftijd voor het jeugdloon 22 jaar, per 2019 wordt dit 21 jaar. Ook het loon van jongeren van 18, 19 en 20 jaar oud stijgt mee zodat leeftijd geen rol speelt bij het aannemen van personeel.

Voor wie geldt de wijziging?

Deze wetswijziging geldt voor jou als jij ondernemer bent en personeel aan gaat nemen of in dienst hebt.

Telefoon- of internetstoring vergoedingen

Bij storingen van mobiele of internet- en telefoondiensten moet jij per 1 juli 2017 je klanten compenseren. Dit geldt voor storingen langer dan 12 uur. Dit kun je doen door extra beltegoed te geven of door een deel van het abonnementsgeld terug te storten.

Voor wie geldt de wijziging?

Deze wetswijziging geldt voor jou als jij een internet of telecombedrijf hebt of zakelijke klant bent van een telecomaanbieder.

Maximumtarief klantenservice

Heb jij een 090x-nummer dat jij voor telefonische klantenservice gebruikt? Dan wordt voor het maximale tarief per 1 juli 2017 de gebruikelijke belkosten berekend. Er mag dus geen informatietarief per gesprek meer worden berekend. Op dit moment mag er nog een tarief van € 1,- per gesprek worden berekend.

Voor wie geldt de wijziging?

Deze wetswijziging geldt voor jou als jij handelaar (nummergebruiker) bent die een informatietarief per gesprek rekent, en voor telefonie- en platformaanbieders.

Pachtnorm

Als jij akkerbouw- of melkvee ondernemer bent, veranderen per 1 juli 2017 de pachtnormen. De nieuwe normen zijn berekend aan de hand van de uitgangspunten van het Pachtprijzenbesluit.

Voor wie geldt de wijziging?

Deze wetswijziging geldt voor jou als jij een akkerbouw- of melkveebedrijf hebt of landeigenaar bent.

Je kunt via het Ondernemersplein alle wetswijzigingen nog eens lezen.  

Blog

Wat kost jouw plek op het internet?


Zelfstandig en toch profiteren van de voordelen van loondienst


Lees meer

Nieuws

Het Ondernemerscollectief behaalt 20.000 leden

Een mijlpaal voor Het Ondernemerscollectief: deze week sloot het 20.000e lid zich aan bij het collectief. Om dat te vieren krijgen nieuwe leden vanaf deze week gratis het boek ‘Ik verdien meer’ van Marian Koek bij een jaarlidmaatschap. Via Het Ondernemerscollectief kunnen zzp’ers gebruikmaken van diverse services, zoals een juridische helpdesk, incassoservice of fiscale helpdesk. Ook hebben leden recht op tientallen collectieve kortingen.

Ondernemend Nederland onvoldoende voorbereid op de AVG

Per 25 mei 2018 gaat de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) actief gehandhaafd worden. Uit een onderzoek onder 3000 zzp'ers is gebleken dat 96% van deze ondernemers die persoonsgegevens verzamelen onvoldoende voorbereid is op de AVG en dus risico lopen beboet te worden.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten met het berekenen van jouw netto besteedbaar inkomen
Starten met je uurtarief
Wijzigingen voor ondernemers per 1 januari 2018
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Starten als ondernemer met een lening of krediet
Lees meer