Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Wat is btw?

Als ondernemer heb je te maken met btw. Maar wat is btw precies? Welke tarieven zijn er en waarover betaal je als ondernemer wel en of geen btw over? Dat lees je hier.

Meer over btw-aftrek, -aangifte en tarieven.

Btw staat voor: Belasting over de Toegevoegde Waarde. Btw is de belasting die je betaalt over je omzet. Als ondernemer moet je over ieder product of dienst btw berekenen afhankelijk van het tarief. Vervolgens doe je als ondernemer per maand, kwartaal of jaar aangifte en betaal jij de btw. Btw die je zelf moet betalen over je zakelijke kosten mag je aftrekken.

Tarieven

Het algemene btw-tarief is, ook in 2022, 21%. Dit geldt voor alle diensten en goederen die niet vrijgesteld zijn. Voor een beperkt aantal goederen of diensten geldt het btw-tarief van 9%. Dit geldt in 2022 alleen voor producten waarvoor een (parallel)handelsvergunning als geneesmiddel of homeopathisch geneesmiddel is afgegeven. Andere producten zoals tandpasta, shampoo en zonnebrandmiddelen vallen onder het 21% btw-tarief. Voorbeelden van het btw-tarief voor 9% diensten vind je hier.

Wanneer je goederen exporteert of opslaat in een douane-entrepot, hanteer je het 0% btw-tarief. Het 0% btw-tarief geldt ook voor diensten met grensoverschrijdende activiteiten, zoals internationaal personenvervoer. Dit wordt ook wel een intracommunautaire levering genoemd.

Waarover betaal je btw?

Btw betaal je altijd over je omzet. De omzet ontstaat doordat jij btw berekent over de prijs en alle bijkomende kosten van de producten en of diensten die jij levert aan de klanten. In een aantal gevallen mag je als ondernemer geen btw berekenen over de goederen of diensten die je levert. Dit geldt bijvoorbeeld bij kinderopvang, fysiotherapeut, verzekeringen en de diensten van begrafenisondernemers.

Btw aftrekken

Wanneer je een zakelijke uitgave doet, moet je ook btw betalen. Dit wordt voorbelasting genoemd. De btw over de zakelijke uitgaven kun je als voorbelasting aftrekken bij je aangifte. Hier zijn ook een aantal uitzonderingen: btw over de kosten voor vrijgestelde goederen en diensten is bijvoorbeeld niet aftrekbaar.

Gratis download

Wil je meer weten over btw en btw-aangifte? Download dan hieronder de gratis whitepaper: 'Btw-aangifte voor zzp'ers'. Hierin leggen wij jou alles uit over btw en jouw btw-aangifte als ondernemer!

Blog

Meer gedaan krijgen in dezelfde tijd? Dit zijn 4 tips


Van starter naar leidinggevende. Zo maak je de stap!


Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer