Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Wat betekent een verlengd boekjaar voor jouw onderneming?

Veel ondernemers onderzoeken de mogelijkheden van een bv. Sommige zzp'ers richten hun bv op - of zetten hun zaak om naar een bv – aan het einde of begin van het jaar. Toch worden de meeste bv’s door het jaar heen opgericht, waardoor je gebruik maakt van een zogenaamd verlengd boekjaar.

Wat is een gebroken of verlengd boekjaar?

Wanneer is er sprake van een verlengd boekjaar? Wat is een verlengd boekjaar?

Als je in het midden van het kalenderjaar met jouw onderneming start, dan heb je te maken met een gebroken boekjaar. Je kunt er dan voor kiezen om een verlengd boekjaar aan te vragen. Het boekjaar loopt in dat geval tot 31 december van het daaropvolgende jaar. Daardoor heb je de mogelijkheid om in 2022 belasting te betalen over omzet die je in 2020 maakt. Daarvoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Waar moet je op letten bij een verlengd boekjaar?

Houd met de keuze voor een verlengd boekjaar rekening met de volgende zaken:

  • Hoe meer je investeert, hoe lager de investeringsaftrek. Het kan voordeliger zijn om investeringen te verdelen over twee boekjaren (waarvan één gebroken boekjaar) in plaats van één verlengd boekjaar.
  • Verwacht je in het gebroken boekjaar flinke winst te maken? Dan kan het ook voordelig zijn om er twee boekjaren van te maken. Zo profiteer je van een lager vennootschapsbelastingtarief van 15% (2022). Over een belastbare winst van meer dan € 395.000,- betaal je in 2022 namelijk 25,8% (2021: € 245.000). Verwacht je door het verlengde boekjaar boven de € 395.000,- uit te komen? Dan is het voordeliger om te kiezen voor twee losse boekjaren.
  • Het kan zijn dat belastingtarieven in het volgende jaar omhoog gaan. In dit geval betaal je over beide jaren het verhoogde tarief. Als de belastingtarieven verlagen, pakt het voordelig voor je uit.

Hoe of wanneer profiteer je van een verlengd boekjaar?

Een verlengd boekjaar heeft enkele voordelen:

  • Door het gebroken boekjaar en een opvolgend boekjaar samen te voegen kun je de kosten verdelen. Dit scheelt aanzienlijk in de administratieve en accountantskosten voor het opstellen van de jaarrekening.
  • Bij de opstart van een nieuwe onderneming duurt het vaak enkele maanden (of jaren) voordat er winst wordt gemaakt. Met een verlengd boekjaar kun je de opstartverliezen met de winsten van de laatste maanden compenseren.
  • Omdat de jaarrekening in de moeilijke opstartfase van het gebroken boekjaar nog niet hoeft te worden gepubliceerd, schrik je er ook geen klanten of leveranciers mee af.

Er zijn ook een aantal consequenties van een verlengd boekjaar. Zo heeft een verlengd boekjaar gevolgen bij de aangifte van je vennootschapsbelasting, het opstellen van je openingsbalans en het deponeren van de jaarrekening. Een fiscalist kan je helpen meer details en antwoorden te geven over dit onderwerp.

TIP Hulp nodig bij je boekhouding?

Onderstaande boekhoudpakketten kunnen je helpen om je administratie en boekhouding overzichtelijk en inzichtelijk te maken. Meer weten? Klik op 'bekijk nu' voor meer informatie.

 
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer
Starter
in beeld
Melanie Broekhuis
Liefdeskriebels
Lees meer