Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Heb ik een zakelijke bankrekening nodig als startende ondernemer?

Als startende ondernemer let je natuurlijk goed op de kosten. Waarom zou je dan een (duurdere) zakelijke rekening openen? Een zakelijke rekening voor zzp'ers is immers niet verplicht. Toch biedt een aparte zakelijke rekening je veel grote voordelen. Bovendien kun je de kosten van zo'n zakelijke rekening als ondernemerskosten afschrijven.

Starten met een zakelijke bankrekening

Zakelijke bankrekening als ondernemer

Inzicht in je zakelijke financiën

Het meest voor de hand liggende voordeel van een gescheiden rekening is dat je een veel duidelijker inzicht hebt in je zakelijke financiën. Daarnaast kun je bepaalde kosten (zoals zakelijk tanken) alleen aftrekken bij de Belastingdienst als deze met een zakelijke rekening zijn betaald.

Uit onderzoek van ZZP Barometer blijkt dat maar liefst 41% van de zelfstandige ondernemers een behoorlijke aversie heeft tegen het administratieve deel van ondernemerschap. Zeer begrijpelijk aangezien dit al snel 20% van je tijd kost, terwijl dit waarschijnlijk niet de reden is dat je met ondernemen bent begonnen! Daarom nemen de meeste zzp’ers en kleine ondernemers een boekhouder in de arm. Je wilt uiteraard niet dat deze boekhouder ook inzicht krijgt in al je privéfinanciën. Ook dat is een goede reden om zakelijk en privé op financieel gebied te scheiden. Bovendien kom je bij je zakelijke partners een stuk professioneler over als de naam van jouw bedrijf aan de rekening is gekoppeld, in plaats van jouw eigen naam.

TIP

Via een handige boekhoudtool, zoals Tellow, kun je je boekhouding koppelen aan je zakelijke rekening. Tellow stuurt je wanneer je acties moet ondernemen: door je te herinneren scheelt het je boekhouding een hoop tijd en geld. Je ziet tussendoor bijvoorbeeld ook de verwachting van de hoogte van je btw-aangifte. Tellow ziet je banksaldo en transacties, zodat je direct ziet wat je nog moet krijgen of betalen. Tellow is drie maanden gratis uit te proberen.

Onnodig dure producten

Genoeg redenen dus om inderdaad die zakelijke rekening te openen, maar welke kies je? Veel banken bieden dure zakelijke pakketten aan met financiële producten die jouw onderneming wellicht nooit zal gebruiken. Het is daarom belangrijk om je goed te oriënteren en niet alleen het zakelijke pakket van je privébank te bekijken. Hier kun je bijvoorbeeld diverse banken met elkaar vergelijken.

agenda

Data ophalen ...