Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Aan welke eisen moeten mijn facturen voldoen?

Een factuur is pas rechtsgeldig als hij aan een aantal door de Belastingdienst opgestelde eisen voldoet. Is dat niet het geval, dan is hij niet rechtsgeldig en kan de ontvanger bijvoorbeeld geen gebruik maken van de btw-aftrek. Dat geldt natuurlijk ook voor jouzelf.

Starten met je facturatie

Jouw facturen moeten in elk geval de volgende gegevens bevatten:

 • omzetbelastingnummer (btw-nummer);
 • KvK-nummer;
 • factuurnummer: facturen moeten doorlopend zijn genummerd;
 • factuurdatum;
 • naam en adres;
 • naam en het adres van jouw afnemer;
 • datum van de levering of de dienst;
 • hoeveelheid en soort geleverde goederen;
 • omvang en de soort geleverde diensten;
 • per omzetbelastingtarief: de eenheidsprijs exclusief omzetbelasting,
  eventuele kortingen als die niet in de eenheidsprijs zijn opgenomen,
  het toegepaste btw-tarief en de vergoeding;
 • bij vooruitbetaling: de datum van betaling, als die afwijkt van de factuurdatum;
 • btw-bedrag (omzetbelasting).

Bekijk hier de door de Belastingdienst opgestelde eisen.

Facturen digitaal versturen

Elektronisch verstuurde facturen hebben officieel dezelfde status als facturen die per post verstuurd zijn. Overstappen op digitaal factureren kan je een aanzienlijke besparing van tijd en geld opleveren.

TIP

Elektronisch verstuurde facturen hebben dezelfde status als facturen die per post verstuurd zijn. Overstappen op digitaal factureren kan jou een aanzienlijke besparing in tijd en geld opleveren. Met een handige tool zoals Snelstart, hoeft dat niet veel tijd te kosten.

Snelstart is gekoppeld aan je zakelijke rekening en ziet dus automatisch welke transacties je doet. Je kunt jouw facturen maken en versturen terwijl je onderweg bent: je kunt facturen maken vanuit de app of je computer. Snelstart kun je 30 dagen gratis en vrijblijvend uitproberen.

Liever wat meer keuze? Bekijk dan eens het overzicht onderaan deze pagina.

PDF

De factuur kan via e-mail verstuurd worden in de vorm van een PDF-, Excel- of Worddocument. Het heeft wel de voorkeur om je factuur in de vorm van een PDF te versturen. De ontvanger kan er dan niets meer aan veranderen. Theoretisch zou de ontvanger de bedragen of data van een elektronisch ontvangen Excel- of Worddocument kunnen aanpassen. Er zou dan discussie kunnen ontstaan over de inhoud van de factuur.

Administratie

Ook voor je eigen administratie is het niet nodig facturen te printen en fysiek te bewaren. Een elektronisch systeem volstaat. Papieren rekeningen kunnen worden gescand en digitaal opgeslagen. De enige eis die de fiscus stelt, is dat de opgeslagen factuurgegevens bij controle binnen redelijke termijn ter beschikking gesteld moeten kunnen worden aan de inspecteur. Van elke factuur die je verstuurt, moet je wel een kopie bewaren in je administratie. De eisen voor elektronische en papieren facturen zijn gelijk.

 

Nieuws

Coronacrisis zet flinke rem op bedrijvigheid: minder starters en meer stoppers in stedelijke regio’s

De Kamer van Koophandel signaleert een flinke rem op de bedrijvigheid in het land. De verschillen tussen de regio’s zijn echter groot. De afname van de groei is het sterkst in de Randstad en andere stedelijke gebieden.

Kabinet komt met nieuwe rechtsvorm voor ondernemers: de 'maatschappelijke bv’

Ondernemers die zich inzetten voor sociale doelen als energie, klimaat, arbeidsparticipatie, zorg, onderwijs en veiligheid, kunnen daarvoor binnenkort een aparte rechtsvorm kiezen: de maatschappelijke bv.

Lees meer
Starter
in beeld
Melanie Broekhuis
Liefdeskriebels
Lees meer