Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Kennisbank
         

Starten met je eigen bedrijf naast jouw baan

Een veilige manier van beginnen als ondernemer is starten vanuit een vast dienstverband. Dat wordt ook wel hybride ondernemerschap genoemd. Je werkt dan dus nog wel voor een werkgever, maar bent daarnaast bezig met (het starten van) je eigen bedrijf. Groot voordeel hiervan is dat je bij de start toch een zeker inkomen hebt. Je bent dus niet direct geheel afhankelijk van je eerste omzet. Er zitten echter ook haken en ogen aan je bedrijf starten naast een dienstbetrekking.

Kan ik mijn eigen bedrijf starten naast mijn baan?

Toestemming werkgever

Allereerst is het van belang dat je werkgever weet van je plannen en geen bezwaar heeft tegen jouw ondernemingszin. Ga er vanuit dat hij toestemming moet geven. In je arbeidsovereenkomst, CAO of personeelsreglement kun je terugvinden of je naast je baan een eigen bedrijf mag starten. En zo ja: onder welke voorwaarden? Openheid en eerlijkheid naar je werkgever toe werkt hierbij meestal het beste.

Concurrentie

De kans dat je werkgever akkoord gaat met je plannen, is aanzienlijk groter als jouw bedrijf niet botst met zijn belangen. Ga je precies dezelfde producten of diensten aanbieden als je werkgever, dan zal hij niet zo enthousiast zijn. In veel gevallen moet je je ook houden aan een concurrentiebeding en/of een relatiebeding. Daarin is vastgelegd wat je wel en niet mag doen. Kijk dit na in je arbeidscontract.

Lastige combinatie

Een bedrijf starten naast je baan mag dan wel ideaal lijken, het blijkt in de praktijk vaak een lastige combinatie. Als ondernemer wil je je graag 24 uur per dag inzetten om je bedrijf te starten en tijd in je (nieuwe) klanten te steken. Intussen verwacht je werkgever van jou natuurlijk ook honderd procent inzet. Het vergt vaak heel veel regelwerk om dit te combineren en alles in goede banen te leiden.

Heb je concrete plannen om naast je baan een eigen bedrijf te starten?

Volg dan ons stappenplan en vraag een adviesgesprek aan bij een bank in jouw regio. Een goede boekhouder kan je informeren over de fiscale gevolgen van je hybride ondernemerschap, bijvoorbeeld over de urennorm van 1.225 uur. Als je die niet maakt als ondernemer (zie ook het artikel over het urencriterium) dan ontvang je geen fiscale voordelen en betaal je dus veel belasting over je winst uit onderneming.

In de gratis whitepaper "Parttime ondernemen naast je vaste baan" legt HR- en payrollbedrijf Tentoo uit wat de voordelen en risico’s zijn van het hybride ondernemen. Ook geven zij je tips hoe je dit het beste kunt aanpakken en leggen zij uit waarom het parttime ondernemerschap zo populair is.

Download de gratis whitepaper hieronder.

 

Nieuws

Extra coronasteun van 35 miljoen voor startende ondernemers

Het kabinet komt alsnog met een steunregeling voor startende ondernemers die het afgelopen halfjaar last hebben gehad van de beperkende coronamaatregelen, maar niet in aanmerking kwamen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Voor de regeling is 35 miljoen beschikbaar.

Vele zzp’ers leggen geen geld opzij voor oudedagsreserve

Slechts een derde (34%) van de zzp’ers maakt gebruik van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Van deze groep zet ruim een kwart (28%) het bedrag dat in de boekhouding wordt gereserveerd niet daadwerkelijk apart. En nog eens een kwart (25%) zet het slechts ten dele opzij. Zzp'ers kunnen hierdoor financieel in problemen komen, zegt directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen.

Lees meer
Starter
in beeld
Melanie Broekhuis
Liefdeskriebels
Lees meer