Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

ZZP-pensioen onder druk door hoge inflatie

Martijn Pennekamp
27 december 2022

ZZP’ers die keurig zelf sparen om op een mooie leeftijd met pensioen te kunnen, komen door de hoge inflatie van een koude kermis thuis. De extreme inflatiecijfers zorgen dat het doelbedrag een stuk omhoog moet, en dus ook de maandinleg. Een zelfstandig ondernemer die mikt op een pensioen over 30 jaar moet volgens berekeningen van BLOX de maandelijkse inleg bijna 18 keer verhogen.

Een rekenvoorbeeld: om in 30 jaar tijd een bedrag op te bouwen dat maandelijks een modaal inkomen aan rendement oplevert (nu €2.400 euro) moest daar de afgelopen jaren ruim €1.000 per maand voor beleggen. Reken je dat door met de actuele inflatie, dan is er een bedrag van bijna €18.000 euro nodig.
Het CPB verwacht dat de inflatie niet zo extreem hoog blijft als nu, maar 5% inflatie is in de komende jaren niet ondenkbaar. Ook zijn de hoge rendementen die de afgelopen jaren op beleggingen werden behaald voorlopig uit zicht. Dit voorbeeld gaat uit van een gemiddeld jaarrendement van 4%.

Figuur 1: De maandinleg gaat normaal gesproken omlaag als je langer de tijd neemt om tot een doelbedrag te komen. Bij torenhoge inflatie leg je uiteindelijk meer in dan je ooit per maand gaat krijgen. Dit rekenvoorbeeld gaat uit van jaarlijks 4% rendement en een uiteindelijk inkomen van €2.400 per maand.

Financieel onafhankelijk

Niet alleen de oudedagsvoorziening van zzp’ers komt in gevaar. Steeds meer mensen streven naar financiële onafhankelijkheid, ruim voor de gebruikelijke pensioendatum. Dat is onder meer te zien in de enorme groei van de FIRE-beweging (Financially Independent, Retire Early).
De uitgangspunten van FIRE zijn vergelijkbaar met beleggen voor een pensioen. Een hoge maandinleg dat door rendement op rendement uiteindelijk moet leiden tot een hoog doelbedrag. De rendementen daarvan kunnen dan gebruikt worden om van te leven. Dat vereist discipline, geduld en een goede berekening. Inflatie wordt in die berekening lang niet altijd meegenomen.

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl, starten.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Blog

Zo geef je een vliegende start aan jouw onderneming: drie tips!


Hoe lang gaat mijn Fitbit bandje mee?


Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer