Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Zet je jouw auto op de zaak of houd je hem in privé?

Linda Kramer
27 september 2017

Als ondernemer ontkom je er bijna niet aan: je zult, afhankelijk van je werkzaamheden, gebruikmaken van je auto of bestelbus. Maar van welk fiscaal voordeel maak je dan gebruik? En nog belangrijker, wat levert je het meeste op? Hieronder leg ik je in het kort uit welke keuzemogelijkheden je hebt.

Keuze 1: je gebruikt je auto vooral zakelijk

Je rijdt 500 kilometer of minder per jaar privé

In dit geval ziet de Belastingdienst je auto als ondernemingsvermogen. Je zet je auto dan op de zaak (op de balans). Voordeel daarvan is dat je alle kosten met betrekking tot je auto (brandstof, onderhoud, afschrijvingen e.d.) als kosten mag opvoeren waardoor je winst lager wordt en dus uiteindelijk minder belasting betaalt. Je bent dan wel verplicht een rittenadministratie bij te houden, om aan te tonen dat je inderdaad minder dan 500 km per jaar privé rijdt. In deze rittenadministratie houd je de datum, het doel, de begin- en eindstand van de kilometerteller en het adres van vertrek en de bestemming bij. Wees hier écht zorgvuldig mee, want de Belastingdienst controleert op de gekste tijden en plekken.

Keuze 2: je rijdt meer dan 500 kilometer per jaar privé

Je kunt dan kiezen of je de auto privé houdt of op de zaak zet. Je mag deze keuze maar één keer maken per auto. Je kunt dan kiezen:

  • Je auto blijft privébezit. Je mag 0,19 cent per km als kosten opvoeren in je bedrijf, waardoor je winst lager wordt en je dus minder belasting betaalt. Hiervoor dien je een kilometeradministratie bij te houden voor de zakelijke ritten. Je noteert de datum, het aantal kilometers en het adres van de bestemming. Ook hiervoor geldt weer, wees hier zorgvuldig mee!
  • Je zet de auto op de zaak en laat het ondernemingsvermogen zijn. Je kunt dan gebruikmaken van de voordelen die ik heb genoemd in keuze 1, maar de rittenadministratie vervalt en je krijgt te maken met bijtelling. Hierdoor kun je onbeperkt privé rijden. Wat dien je te doen? Bij je winst tel je 25% van de cataloguswaarde van de auto op (milieuvriendelijke auto’s minder). De winst wordt hierdoor hoger en dus zal dit consequenties hebben voor de hoogte van je belastingaanslag.

De keuze die je maakt is dus afhankelijk van meerdere factoren. Bepaal voor jezelf wat voor jou het voordeligst is.

Los van bovenstaande staat de btw met betrekking tot jouw auto. Hier kun je mogelijk meer fiscale voordelen mee behalen dan je denkt! Niet alle ondernemers en boekhouders weten dit. In een van mijn volgende blogs lees je hier meer over!

TIP In de kennisbank vind je meer artikelen omtrent mobiliteit.

Linda Kramer

Bedrijfskundig adviseur, trainer, spreker en business coach.

Linda Kramer is trotse oprichtster van Bruisend in Bedrijf. Haar grote missie is ondernemers begeleiden, zodat zij meer resultaat uit hun bedrijf halen door slim financieel te ondernemen. Samen gaat zij met haar klanten op zoek naar mogelijkheden voor meer omzet, minder kosten en meer winst! Waar kunnen zaken beter, slimmer en efficiënter? Daarnaast kan Linda heel goed met cijfers omgaan en geniet zij ervan om haar kennis hierin op een praktische manier te delen met anderen. Zij gelooft écht dat ondernemers met structuur, oog voor details én grip op cijfers succesvoller zijn! 

Blog

Carrièrepaden in de VVT: de juiste baan kiezen


Zo kies je de beste dekking voor je bedrijfsauto


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer