Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Zet je jouw auto op de zaak of houd je hem in privé?

Linda Kramer
27 september 2017

Als ondernemer ontkom je er bijna niet aan: je zult, afhankelijk van je werkzaamheden, gebruikmaken van je auto of bestelbus. Maar van welk fiscaal voordeel maak je dan gebruik? En nog belangrijker, wat levert je het meeste op? Hieronder leg ik je in het kort uit welke keuzemogelijkheden je hebt.

Keuze 1: je gebruikt je auto vooral zakelijk

Je rijdt 500 kilometer of minder per jaar privé

In dit geval ziet de Belastingdienst je auto als ondernemingsvermogen. Je zet je auto dan op de zaak (op de balans). Voordeel daarvan is dat je alle kosten met betrekking tot je auto (brandstof, onderhoud, afschrijvingen e.d.) als kosten mag opvoeren waardoor je winst lager wordt en dus uiteindelijk minder belasting betaalt. Je bent dan wel verplicht een rittenadministratie bij te houden, om aan te tonen dat je inderdaad minder dan 500 km per jaar privé rijdt. In deze rittenadministratie houd je de datum, het doel, de begin- en eindstand van de kilometerteller en het adres van vertrek en de bestemming bij. Wees hier écht zorgvuldig mee, want de Belastingdienst controleert op de gekste tijden en plekken.

Keuze 2: je rijdt meer dan 500 kilometer per jaar privé

Je kunt dan kiezen of je de auto privé houdt of op de zaak zet. Je mag deze keuze maar één keer maken per auto. Je kunt dan kiezen:

  • Je auto blijft privébezit. Je mag 0,19 cent per km als kosten opvoeren in je bedrijf, waardoor je winst lager wordt en je dus minder belasting betaalt. Hiervoor dien je een kilometeradministratie bij te houden voor de zakelijke ritten. Je noteert de datum, het aantal kilometers en het adres van de bestemming. Ook hiervoor geldt weer, wees hier zorgvuldig mee!
  • Je zet de auto op de zaak en laat het ondernemingsvermogen zijn. Je kunt dan gebruikmaken van de voordelen die ik heb genoemd in keuze 1, maar de rittenadministratie vervalt en je krijgt te maken met bijtelling. Hierdoor kun je onbeperkt privé rijden. Wat dien je te doen? Bij je winst tel je 25% van de cataloguswaarde van de auto op (milieuvriendelijke auto’s minder). De winst wordt hierdoor hoger en dus zal dit consequenties hebben voor de hoogte van je belastingaanslag.

De keuze die je maakt is dus afhankelijk van meerdere factoren. Bepaal voor jezelf wat voor jou het voordeligst is.

Los van bovenstaande staat de btw met betrekking tot jouw auto. Hier kun je mogelijk meer fiscale voordelen mee behalen dan je denkt! Niet alle ondernemers en boekhouders weten dit. In een van mijn volgende blogs lees je hier meer over!

TIP In de kennisbank vind je meer artikelen omtrent mobiliteit.

Linda Kramer

Bedrijfskundig adviseur, trainer, spreker en business coach.

Linda Kramer is trotse oprichtster van Bruisend in Bedrijf. Haar grote missie is ondernemers begeleiden, zodat zij meer resultaat uit hun bedrijf halen door slim financieel te ondernemen. Samen gaat zij met haar klanten op zoek naar mogelijkheden voor meer omzet, minder kosten en meer winst! Waar kunnen zaken beter, slimmer en efficiënter? Daarnaast kan Linda heel goed met cijfers omgaan en geniet zij ervan om haar kennis hierin op een praktische manier te delen met anderen. Zij gelooft écht dat ondernemers met structuur, oog voor details én grip op cijfers succesvoller zijn! 

Blog

Hoe maak je jouw website klaar voor 2019?


Personal branding: pokon voor je reputatie


Lees meer

Nieuws

Nieuw btw-nummer in 2020 voor eenmanszaken

Ongeveer 1,3 miljoen Nederlandse eenmanszaken krijgen vóór 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met het burgerservicenummer.

50% van de zzp'ers krijgt onnodig te laat betaald

Als zelfstandig professional kan het soms weken duren tot je klanten hun facturen voldoen. Ondertussen moet je wel je rekeningen en je salaris betalen. Daardoor kun je financieel in de knel komen. Het overkomt niet alleen startende zzp'ers maar ook doorgewinterde ondernemers. Dat blijkt uit een onderzoek van ikwordzzper.nl, waarin zzp'ers is gevraagd naar hun ervaring met debiteurenbeheer.

Lees meer