Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Wie vervangt mij in de vakantie?

Henk Herkink
30 juni 2016

Telefonisch komen met regelmaat de meest leuke en interessante vragen binnen. Met de vakantieperiode in aantocht, belde mij een ondernemer die realiseerde dat hij over niet al te lange tijd op vakantie zou gaan maar dat dit ten koste zou gaan van de continuïteit van zijn bedrijf. Hij had vorig jaar in november al een vakantie geboekt met het gezin. 

In februari is hij gestart met een bezorgbedrijf. Recentelijk kwam thuis de vakantie ter sprake waarna hij zich realiseerde dat hij al afspraken gemaakt had met een aantal klanten. Afspraken waardoor zijn dienstverlening ook tijdens de zomermaanden door zou lopen.

Hij belde de Kamer van Koophandel met de vraag of wij een oplossing hadden voor zijn probleem. Zijn er niet vaker ondernemers die met dit probleem te maken hebben? Ja, natuurlijk hebben meer ondernemers te maken met het feit dat ze op vakantie gaan en dan vervanging moeten regelen voor hun bedrijf. Ook dit hoort bij ondernemen. Plannen en vooruitkijken. Ook een ondernemer wil graag op vakantie. Maar zorg dat je van te voren nadenkt over hoe je de zaken regelt of door laat lopen als jij er niet bent. Ga in overleg met de klant en bedenk samen welke opdrachten kunnen wachten en welke niet. Kijk welke oplossingen mogelijk zijn om de continuïteit bij jouw klant te waarborgen.

Hoe los je dit op als zzp'er?

Dit vraagstuk is met name lastig als je in alleen jouw bedrijf runt. Natuurlijk is het mogelijk om een tijdelijke vervanger in te schakelen, maar is dan de kwaliteit gewaarborgd? Niet alleen tijdens de vakantie maar ook op andere momenten kan het voorkomen dat je zelf, om welke reden dan ook, niet in staat bent om zelf een klus uit te kunnen voeren. Welke oplossing is er dan? Heb je daar al eens over nagedacht? De meest voor de hand liggende oplossing is natuurlijk om familie of vrienden in te schakelen. Maar ook dat biedt geen zekerheid of garantie tijdens de klus goed. Is er wellicht iemand met wie je samen kunt werken?

De vraag over vervanging komt vaker ter sprake. Ik leg hem dan ook regelmatig voor aan zelfstandig ondernemers die in hun eentje opereren. Hoe lossen zij dit op? Vaak is het antwoord inderdaad familie maar toch ook regelmatig hoor ik als antwoord dat ondernemers samenwerken met een “concullega”. Een concurrent kan inderdaad een concurrent zijn, maar je kunt het ook positief bekijken en elkaar helpen en aanvullen daar waar nodig is. Daar waar samenwerken binnen de bouwwereld heel normaal is, kan dit ook heel goed binnen andere branches. Door duidelijke afspraken met elkaar te maken kun je elkaar onder andere bijstaan in de vakantieperiode. Maar ook bij andere piekmomenten van je bedrijf zou je gebruik kunnen maken van elkaars kundigheden. Daardoor kunnen de belangrijkste zaken binnen jouw onderneming toch afgehandeld worden door een expert. Jij blij, klant blij.

Ook als ondernemer gewoon op vakantie!

Denk niet dat je als ondernemer onmisbaar bent en dus niet op vakantie kunt. Iedereen heeft recht op vakantie! Belangrijk is dat je tijdig een planning maakt en deze bespreekt met je klanten. Schakel vervolgens tijdig een vervanger in. Dan ga je ook gerust op vakantie en kom je vol energie terug!

De ondernemer die mij belde heeft ook iemand gevonden die hij eigenlijk zag als concurrent. Na een gesprek bleek dat ze elkaar goed konden aanvullen en helpen als dit nodig mocht zijn. Ze gaan elkaar waarnemen tijdens de komende vakanties. Ze hebben zelfs met elkaar afgesproken om ook na de vakantie samen te blijven werken om hun klanten nog meer service te kunnen bieden.

Henk Herkink

Henk Herkink is adviseur bij de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel ondersteunt ondernemers met toegang tot het Handelsregister, haar data, kennis en netwerken. In alle fasen van het ondernemerschap. Henk helpt startende ondernemers op weg met de start van hun bedrijf en de financiering die daarbij komt kijken. Volg Henk op Twitter via: @HenkHerkink of bezoek zijn LinkedIn pagina.

Blog

Zo geef je een vliegende start aan jouw onderneming: drie tips!


Hoe lang gaat mijn Fitbit bandje mee?


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer