Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Werken: op kantoor of toch liever thuis?

Koen de Wit
02 augustus 2016

Hoewel het aantal zelfstandigen structureel toeneemt, neemt het aantal mensen dat thuiswerkt af. Hoe kan dat? Uit onderzoek blijkt dat 72% van de mensen liever op kantoor werkt. Vanuit dit oogpunt is het dan ook niet vreemd dat ook starters en zzp’ers het aangenamer vinden om op kantoor te werken.

Toch is het makkelijker om te besluiten vanuit huis te werken, maar is dit nu ook daadwerkelijk in je voordeel? Natuurlijk is de stap naar een kantoor er één die meer verdieping en aandacht vergt, maar misschien heb je hier uiteindelijk meer aan. Bovendien zijn er steeds meer kantoren die volledig ingericht worden op freelancers. Hier is het mogelijk om op flexibele basis te werken met een flexibel contract. We zien dit met name bij kantoorruimte in Amsterdam, kantoorruimte in Rotterdam en kantoren in de andere grote steden in Nederland.

Kantoor vs thuiswerken

Om een goed gefundeerde keuze te maken is het belangrijk om te beschikken over de juiste informatie en jezelf goed te kennen. Hoewel wij kunnen schrijven over gemiddelden en wat wij merken in ons contact met andere zelfstandigen, heeft ieder zo zijn eigen voorkeur. Bovendien zal thuiswerken voor de één beter zijn, terwijl de ander zweert bij werken op kantoor. Lees deze lijst daarom aandachtig en houdt hierbij je eigen sterktes en zwaktes in gedachten.

Flexibele werktijden: een voordeel van thuiswerken?

Nee, dit is niet specifiek een voordeel dat bij thuiswerken hoort. Medewerkers van bedrijven met een kantoorruimte kunnen tegenwoordig steeds vaker zelf hun tijden op flexibele basis indelen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je voldoende werkt, maar dat is een extra verantwoordelijkheid die hoort bij de flexibiliteit die je gegund wordt of zelf gekozen hebt. Als zelfstandige heb je hier zelf volledige controle over, of je nu thuiswerkt of op kantoor.

Thuis minder afleiding van collega’s

Een veel gehoord voordeel van thuiswerken is dat er geen collega’s zijn de deur platlopen voor vragen of een praatje. Hoewel het een feit is dat dit niet thuis gebeurt zijn er thuis wel extra veel andere afleidingen. Tijdens het leven als student werd het al vaak geroepen: voorkom of kijk uit voor studie ontwijkend gedrag. Als thuiswerker ligt ditzelfde gevaar op de loer. Kijk daarom goed naar jezelf. Heb je de discipline om daadwerkelijk effectief en productief thuis te werken?

De opzwepende kantoordynamiek

Het is duidelijk dat er zowel thuis als op kantoor afleidende factoren zijn die je kunnen belemmeren in het effectief uitvoeren van je werk. Op kantoor ondervind je echter ook een voordeel van de drukte om je heen. Dit noemen wij de kantoordynamiek. De sfeer op een kantoor kan je motiveren en inspireren. Je wordt opgezweept door de drukte en de bedrijvigheid om je heen. Dit gevoel kun je als zelfstandige ook ervaren in nieuwe kantoorconcepten met coworking spaces. Dit zijn ruimtes waar veel starters en zelfstandigen samen zitten, maar individueel werken. De kantoordynamiek uit zich over het algemeen in een hogere productiviteit.

Thuiswerken is kostenbesparend

Een overduidelijk voordeel van thuiswerken is dat het geen extra kosten met zich meebrengt. Enerzijds is het huren van een kantoor of werkplek is een kostenpost die je in eerste instantie misschien liever niet hebt. Anderzijds kun je misschien wel zoveel voordeel halen uit een kantoor of werkplek dat de extra kosten in het niet vallen bij de voordelen. Denk hierbij aan eerder genoemde productiviteit (dankzij de kantoordynamiek) en netwerken.

Op kantoor werken is netwerken en dat levert meer op

Door het vernieuwde en totaal op freelancers en zzp’ers ingerichte kantooraanbod is netwerken nog nooit zo makkelijk geweest. Je netwerk is essentieel, zowel voor startende ondernemers als meer gelouterde zzp’ers. De coworking spaces zijn zo ontworpen dat ze ontmoetingen tussen zzp’ers faciliteren. Bovendien stimuleren de verhuurders het netwerken door regelmatig evenementen en borrels te organiseren. Het voordeel wat hiermee te behalen valt weegt vaak zwaarder dan de extra kosten die de huur van een werkplek met zich meebrengen.

Thuiswerken is duurzamer

Voor de starters en zelfstandigen die graag duurzaam willen werken kan thuiswerken de ideale oplossing zijn. Het bespaart reiskosten en de bijbehorende milieuvervuiling. Daarnaast heb je zelf controle over de mate van duurzaamheid. Dat zal op een kantoor, waar je één van de huurders bent, minder zijn. Denk bijvoorbeeld aan een groene energie leverancier, led verlichting en zuinige apparatuur.

Thuis werken is eenzaam en beperkt je dagelijkse beweging

Een veel gehoord nadeel van thuiswerken is dat het eenzaam is. Je contact met de buitenwereld is minimaal en kan zorgen voor een gevoel van isolatie. Een ander bijkomend nadeel is dat mensen die thuiswerken gemiddeld vaak dikker zijn dan mensen die op kantoor werken. Het is belangrijk om veel te bewegen en wanneer je thuiswerkt mis je al direct de reis naar kantoor en hoef je binnen vaak ook minder te lopen.

Tot slot

Het lijkt een flinke stap om te kiezen voor een kantoor buitenshuis. Deze stap wordt echter door de aanbieders van kantoorruimte steeds kleiner gemaakt. Zo is het tegenwoordig mogelijk om steeds flexibeler te huren. Zowel in formaat en aantal werkplekken als in de duur van de huurovereenkomst. Bovendien wordt er alles aan gedaan om het voor starters en zelfstandigen aantrekkelijker te maken om op kantoor te werken.

Koen de Wit

Koen de Wit is online marketing professional bij Flexas.nl, de grootste online kantoorruimte specialist van Nederland. Flexas.nl heeft het meest complete aanbod van kantoren en geeft gratis advies aan ondernemers en organisaties bij hun zoektocht naar de meest geschikte kantoorruimte. Hierbij worden ondernemers en de aanbieders van kantoorruimte direct met elkaar in contact gebracht.

“Wij hebben in 2015 bijna 800 ondernemers geassisteerd bij het vinden van het perfecte kantoor en streven ernaar dit aantal in 2016 te verdubbelen."

www.flexas.nl | info@flexas.nl | 085 - 485 21 84

agenda

Data ophalen ...

Blog

Zo geef je een vliegende start aan jouw onderneming: drie tips!


Hoe lang gaat mijn Fitbit bandje mee?


Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer