Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Waarom ook jij SEO-teksten nodig hebt

Arjan Jonker
16 maart 2017

Af en toe krijg ik zo’n klant: “Ik wil webteksten, maar SEO is niet belangrijk voor mij. Want mijn klanten komen niet via internet. Dat gaat via-via.” Laat ik vooropstellen: je netwerk is je krachtigste acquisitiekanaal. Niets kan tegen mond-tot-mondreclame op. Maar zelfs dán speelt je website een rol; daar kijkt immers iederéén voordat ze contact opnemen. Al is het maar voor je telefoonnummer. En óók voor klanten die via-via komen, is SEO belangrijk.

Méér dan vindbaarheid in Google

SEO-teksten zijn webteksten die ingericht zijn op het zoekgedrag van je doelgroep. Dat gaat véél verder dan vindbaarheid in Google: als je weet hoe je doelgroep zoekt, weet je ook wat ze belangrijk vinden aan jouw product of dienst. Op basis van welke criteria ze hun keuze om klant te worden maken. Wat ze van je verwachten. Een voorbeeld:

Stel, je bent diëtiste

En je wilt een pagina voor diabetici schrijven, omdat die veel baat hebben bij jouw aanbod. Dan verraad je doelgroep wat zij van zo’n dieet verwachten (inclusief maandelijkse zoekvolumes):

(Dit is een fragment van een zoekwoordenanalyse die ik voor een klant uitvoerde.)

Wat valt op aan het zoekgedrag naar een diabetes-dieet?

Nou, voornamelijk dat ze gemak willen. Ze willen dat je ze recepten aanreikt. Maar niet alleen dat: dag- en weekmenu’s, lijsten met producten die ze wel of niet kunnen eten, welk fruit, etc.
En als het ff kan, willen ze ervan afvallen. (Goed, goed, da’s niet zo’n schok. ;)) Maar de grootste eye-opener (voor mij): die vraag of het aftrekbaar is van de belasting. Daar was ik zelf nooit opgekomen. Mijn klant ook niet, overigens.

Beantwoord de vragen van je klanten

Laat geen enkele onbeantwoord. Dan is de kans een stuk groter dat ze bij jou blijven hangen. En wat die vragen zijn? Dat achterhaal je alleen maar met een goede zoekwoordenanalyse.

Een SEO-tekst is voor mij een synoniem voor de ultieme doelgroepgerichte webtekst. Dus ja: ook JIJ hebt SEO-teksten nodig!

Arjan Jonker

Arjan Jonker studeerde in 2006 af aan de Universiteit van Amsterdam. Nederlandse taal & cultuur was zijn studie, Moderne Letterkunde zijn major en Tekst & Communicatie zijn minor. Die route bleek uiteindelijk te leiden naar het zelfstandige tekstschrijverschap. Nooit gedacht, maar hij is blij dat het zo is gelopen. Tegenwoordig is hij online copywriter. Hij helpt ondernemers hun webteksten ingrijpend te verbeteren.

Volg Arjan op Twitter via @arjan_jonker of bezoek zijn website: waardevollewebteksten.nl.

agenda

Data ophalen ...

Blog

Een zakelijke hypotheek voor startende ondernemers: de kickstart van uw onderneming


Waar je op moet letten bij het starten van een bedrijf na COVID 19


Lees meer

Nieuws

Coronacrisis zet flinke rem op bedrijvigheid: minder starters en meer stoppers in stedelijke regio’s

De Kamer van Koophandel signaleert een flinke rem op de bedrijvigheid in het land. De verschillen tussen de regio’s zijn echter groot. De afname van de groei is het sterkst in de Randstad en andere stedelijke gebieden.

Kabinet komt met nieuwe rechtsvorm voor ondernemers: de 'maatschappelijke bv’

Ondernemers die zich inzetten voor sociale doelen als energie, klimaat, arbeidsparticipatie, zorg, onderwijs en veiligheid, kunnen daarvoor binnenkort een aparte rechtsvorm kiezen: de maatschappelijke bv.

Lees meer