Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Seizoenswerk: hoe zit het dan met je AOV?

Erica Thomson
10 december 2018

Ben jij een ondernemer die het vooral van seizoenswerk moet hebben? Bijvoorbeeld omdat je eigenaar bent van een oliebollen- of kerstboomkraam? Dan kan het zijn dat je niet het hele jaar door een arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV) wilt hebben. Of misschien heb je buiten dat seizoen wel ander werk. Hoe ga je dan om met je AOV?

Na je seizoenswerk je AOV tijdelijk stopzetten

Als je seizoenswerk doet, kun je buiten het seizoen je AOV laten schorsen. Dit noemen we bij Allianz sluimeren. Je zet je AOV dan tijdelijk stop en betaalt slechts een deel van de premie, namelijk 10%. Deze premie betaal je om de rechten op de verzekering zoals deze nu loopt te houden. Je hoeft dan niet meer gekeurd te worden na de sluimerperiode. Daar staat tegenover dat je geen recht hebt op een uitkering als je tijdens het sluimeren arbeidsongeschikt raakt. Samen met ons spreek je een vaste periode af met een begin- en einddatum. Sluimeren is maximaal een jaar mogelijk. Voor sluimeren kun je ook kiezen als je inkomen daalt omdat je tijdelijk minder opdrachten hebt.

Kiezen voor een seizoensclausule

Als je seizoenswerk verricht, heb je ook bij je AOV de mogelijkheid om een seizoensclausule te kiezen. Dan wordt de periode waarin je werkt genoteerd. Je verzekert dan je inkomen in deze periode. En je hebt alleen recht op een uitkering in deze periode. Maar het maakt voor je uitkering niet uit wanneer je arbeidsongeschikt raakt. Als je dus ziek wordt buiten de periode dat je seizoenswerk verricht, kun je toch een beroep doen op je AOV, voor een uitkering in de periode die is vastgelegd.

Werkzaamheden buiten het seizoen meeverzekeren

Stel dat je een oliebollenkraam hebt, maar ook in de zomermaanden als zelfstandig ondernemer aan de slag gaat, bijvoorbeeld als lasser. Dan kun je ook daar je AOV op aanpassen. Je kunt namelijk je werkzaamheden die buiten het seizoen vallen meeverzekeren. Hoeveel premie je betaalt, is afhankelijk van de beroepsklasse waarin jouw beroepen zijn ingedeeld. En om dat te bepalen, wordt er gekeken naar je zwaarste beroep.

Wat is dan een tijdelijke AOV?

Naast deze mogelijkheden voor seizoenswerk bij je AOV, bestaat er ook zoiets als een tijdelijke AOV. Deze verzekering is niet speciaal voor seizoenswerk. Het is een AOV waarbij je tijdelijk een uitkering krijgt, bijvoorbeeld 5 jaar lang. Daarna stopt de uitkering. Je hebt dan 5 jaar de tijd om op een andere manier voor je inkomen te zorgen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je om te laten scholen. Of door te regelen dat je partner meer gaat werken en daardoor meer gaat verdienen. Een tijdelijke AOV is dus een heel bewuste keuze voor een korte uitkering. De Allianz Fundament AOV en de Allianz Maatwerk AOV zijn voorbeelden van AOV's die je voor zo'n korte uitkeringsduur kunt sluiten. 

Meer weten over de beste optie voor jou? Neem dan contact op met een financieel adviseur.

Erica Thomson

Erica is productmanager AOV bij Allianz. Zij werkt al 27 jaar in de verzekeringsbranche en heeft zich als productmanager gespecialiseerd in arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Eerder werkte ze als acceptant en claimbehandelaar. 

Allianz is een wereldleider in verzekeringen en financiële dienstverlening. Zij weten dat bij succesvol ondernemen risico’s om de hoek komen kijken. Of je nu zzp’er bent of directeur van een snel groeiende onderneming. Zij helpen je graag met hun kennis en ervaring om de juiste afwegingen te maken. Zo kun jij je richten op dat waar je goed in bent: ondernemen.

Volg Allianz ook op LinkedIn, Facebook en Twitter.

Blog

Zo geef je een vliegende start aan jouw onderneming: drie tips!


Hoe lang gaat mijn Fitbit bandje mee?


Lees meer

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer