Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Samen of toch liever alleen?

Marty Zanen
13 september 2016

Je hebt ervoor gekozen eigen baas te worden en zelf alle beslissingen te nemen. Een mooi vooruitzicht bij de start van je onderneming! Ben jij een duizendpoot? Kan jij alles alleen of is het fijn om samen beslissingen te nemen? Samenwerking met andere zzp'ers kan jou veel goeds opleveren. Een voorwaarde is dat jullie dezelfde ambitie hebben. Zo niet, dan kan een samenwerkingsverband veel frustratie en ellende opleveren.

Bespreek van te voren hoe jullie zaken gaan aanpakken en leg het contractueel vast. Je kunt bijvoorbeeld in een vof afspreken dat  beide firmanten moeten tekenen bij een aankoop boven een bepaald bedrag. Dit heet gezamenlijke bevoegdheid. Hiermee voorkom je veel problemen. Je kunt hierbij denken aan een situatie waarbij jouw zakelijke partner een voorliefde heeft voor dure auto's. Deze partner vindt een dure en luxe auto onmisbaar voor het bedrijf. Jij kunt daar heel anders over denken. Met deze gezamenlijke bevoegdheid voorkom je dat je zakelijke partner toeterend de bocht om komt komt rijden met de nieuwste aankoop van jullie vof: een dure Porsche Cayenne.

Meest voorkomende samenwerkingsverbanden

Je kunt je samenwerking formeel vastleggen door de keuze van je rechtsvorm. Meer informatie over rechtsvormen: vennootschap onder firma, maatschap, coöperatie.

Incidentele samenwerking

Je kunt er ook voor kiezen om incidenteel met een andere zzp'er samen te werken. Samen een klus aannemen kan heel goed uitpakken. Je kunt afspraken maken met de opdrachtgever over facturering. Factureert ieder voor zich of neemt één zzp'er de opdracht aan? Deze zzp'er kan vervolgens zijn zakelijke partner inhuren. Leg dit goed vast in een overeenkomst. Bekijk of het verstandig is om te werken volgens een modelcontract van de Belastingdienst. Op deze manier is er geen discussie over een mogelijk dienstverband. Meer informatie: modelovereenkomsten, hoe werkt dat?

Waar vind je samenwerkingspartners?

Je zoekt je samenwerkingspartners allereerst in je eigen netwerk. Dit kan bijvoorbeeld een (oud)collega, familielid, vriend of zakenrelatie zijn. Lukt dit niet, dan kan je op andere manieren zoeken, zoals hier staat beschreven.

Lees meer over zzp'ers en samenwerking

In het Onderzoek KvK: zzp'ers: wie ze zijn en wat ze willen lees je o.a.dat ambitie en samenwerking de koers van de zzp'er bepalen.

Wat wordt jouw koers voor de toekomst? Waag je de stap om samen te gaan werken of doe je toch liever alles alleen? Jij bepaalt!

Marty Zanen

Marty Zanen is adviseur bij de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel ondersteunt ondernemers met toegang tot het Handelsregister, haar data, kennis en netwerken. In alle fasen van het ondernemerschap. Marty helpt startende ondernemers op weg met de start van hun bedrijf en de financiering die daarbij komt kijken. Volg Marty op Twitter via: @martyzanen of bezoek haar LinkedIn pagina.

Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer