Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
Start Chat
         

Let op: geld lenen kost geld!

Gerrit van der Scheer
14 maart 2017

Let op! Geld lenen kost geld! Je kent de waarschuwing wel van de radiocommercials. En voor het lenen van geld moet je niet alleen voldoen aan de afbetalingseisen van de geldverstrekker, je moet in veel gevallen ook toestemming hebben van je partner. Geregistreerd partnerschap, gehuwd in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden: het maakt allemaal niets uit. Er gelden echter uitzonderingen voor zakelijke leningen.

Wanneer toestemming?

Laten we beginnen met wanneer er wél toestemming nodig is:

  • Bij kopen op afbetaling
  • Huurkoop
  • Hypotheek op gezamenlijk bewoonde woning

Geen toestemming, wel informeren

Voor een ‘pee-elletje’ (een persoonlijke lening) of een doorlopend krediet heb je geen toestemming van je echtgenoot nodig. Echtgenoten zijn echter wel verplicht om elkaar te informeren over hun financiële huishouden.

Anders voor ondernemers

Voor ondernemers gelden wat andere regels. Bij huurkoop of kopen op afbetaling ten behoeve van een bedrijf of uitoefening van een beroep, mag dat zonder toestemming van de partner. Dus stel ik ben stukadoor en ik koop mijn nieuwe bus op afbetaling, dan hoef ik mijn partner niet om toestemming te vragen. Het zou overigens wel verstandig zijn om ook hierover je partner in te lichten. Denk je maar eens in wat er kan gebeuren als je de bus (en meer) niet kunt (af-)betalen en het bedrijf failliet gaat, dan zal de partner hier toch ook de nadelige gevolgen van ondervinden.

Hoezo?

Vanwaar nou al die toestemming en informatie-verplichtingen? Wel – da’s best logisch – een lening aangaan kan ook voor je partner gevolgen hebben. Je neemt beide automatisch de helft van de schuld op je in het geval van een huishoudelijke schuld (een schuld die is aangegaan voor de gemeenschappelijke huishouding). Samen ben je aansprakelijk voor alle schulden die tijdens het huwelijk zijn ontstaan.

Verschil huwelijkse voorwaarden – gemeenschap van goederen

Hoe zit het ook al weer met het verschil tussen huwelijkse voorwaarden en gemeenschap van goederen?

  • Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan worden alle bezittingen en verplichtingen van voor het huwelijk op het moment van sluiten van het huwelijk ook voor de helft de verplichting van de nieuwe partner, je bent beide eigenaar en hoofdelijk aansprakelijk.
  • In het geval van huwelijkse voorwaarden ben je niet aansprakelijk voor bezittingen en schulden van de andere die voor het huwelijk zijn aangegaan.

Wees verstandig

In geval van twijfel over leningen en alles wat erbij komt kijken, gewoon even contact opnemen met een financieel adviseur of notaris. Liever van tevoren een vraag teveel gesteld dan achteraf met de gebakken peren!

Gerrit van der Scheer

Gerrit van der Scheer is directeur bij Buro Freecon. Bij Buro Freecon wordt uitgebreid aandacht besteed aan de betrouwbaarheid van je administratie. Daarbij letten de specialisten vooral op juiste toepassing van de fiscale wetgeving, volledigheid van de administratie en consistentie met eerdere jaren. Aangevuld met fiscaal en juridisch advies zorgen ze voor een zo laag mogelijke belastingdruk.

Gerrit zou het leuk vinden als je met hem linkt via zijn LinkedIn-profiel.

Blog

Hoe maak je jouw website klaar voor 2019?


Personal branding: pokon voor je reputatie


Lees meer

Nieuws

Nieuw btw-nummer in 2020 voor eenmanszaken

Ongeveer 1,3 miljoen Nederlandse eenmanszaken krijgen vóór 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met het burgerservicenummer.

50% van de zzp'ers krijgt onnodig te laat betaald

Als zelfstandig professional kan het soms weken duren tot je klanten hun facturen voldoen. Ondertussen moet je wel je rekeningen en je salaris betalen. Daardoor kun je financieel in de knel komen. Het overkomt niet alleen startende zzp'ers maar ook doorgewinterde ondernemers. Dat blijkt uit een onderzoek van ikwordzzper.nl, waarin zzp'ers is gevraagd naar hun ervaring met debiteurenbeheer.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten met het berekenen van jouw netto besteedbaar inkomen
Starten met je uurtarief
Wetswijzigingen voor ondernemers vanaf 1 januari 2019
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Starten als ondernemer met een lening of krediet
Lees meer