Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Hoe leuk is het om ondernemer te zijn?

Henk Herkink
25 maart 2016

Afgelopen week sprak mij iemand aan met de woorden: “Hé, jij werkt toch bij de Kamer van Koophandel?” “Hoe leuk is het eigenlijk om ondernemer te zijn?” Hij gaf aan te twijfelen over wel of niet ondernemer worden. Hij had van een aantal bedrijven de vraag  gehad om een klus voor hen te doen. Op dit moment had hij een baan in loondienst waar hij het ook prima naar zijn zin had.

Afgelopen week sprak iemand mij aan met de woorden: “Hé, jij werkt toch bij de Kamer van Koophandel? Hoe leuk is het eigenlijk om ondernemer te zijn?” Hij gaf aan te twijfelen over wel of niet ondernemer worden. Hij had van een aantal bedrijven de vraag gehad om een klus voor hen te doen. Op dit moment heeft hij een baan in loondienst waar hij het ook prima naar zijn zin heeft.


Aspecten van het ondernemerschap

Toen ik met hem in gesprek wilde gaan over de aspecten van het ondernemerschap, en dan met name waar krijg je mee te maken als je ondernemer wil worden, wanneer heb je kans om succesvol te worden etc. onderbrak hij mij en zei: “Het gaat mij er meer om, hoe leuk is het eigenlijk om ondernemer te zijn?” Dat was een insteek die me nog niet veel vaker gevraagd is. Even verbaasd, maar op basis van mijn ervaring met (startende) ondernemers kon ik daar wel mijn visie op geven.

Hoe leuk is het om ondernemer te zijn? Als ondernemer verkoop je een product of dienst aan particulieren of bedrijven die daarin geïnteresseerd zijn. Veelal een product wat je zelf ook leuk vindt om te leveren/verkopen want anders verkoopt je het toch niet? Heel vaak spreken starters over een “uit de hand gelopen hobby”. Wat is er nu mooier dan dag en nacht met je “hobby” bezig te kunnen zijn? Maar elk voordeel heeft zijn nadeel; “dag en nacht”. Dat kun je positief zien maar ook negatief. Ondernemer zijn doe je niet voor een paar uur per dag of per week. Ondernemer ben je zeven dagen per week, 24 uur per dag. Je klanten zien je altijd als ondernemer en vaak niet alleen tussen 09.00 en 17.00 uur. Tip die ik hem meegaf: “Richt je leven daar op in!”


Vrijheid en zelfstandigheid

Eenmaal gestart, ervaren ondernemers de vrijheid van het zelfstandig zijn. Ze kunnen hun eigen agenda plannen. Zelf bepalen wanneer ze werken, waar ze werken en met wie. Recentelijk zei een ondernemer: “Ik werk nu veel meer uren dan bij mijn baas maar ik heb veel meer vrije tijd. Door zelf te plannen past het allemaal beter!”

Startende ondernemers vertel ik dat ondernemen heel eenzaam kan zijn. Je staat er in één keer alleen voor. Daar waar je eerder kon overleggen met collega’s moet je nu alles alleen beslissen. En dan is het soms lastig om de juiste keuze te maken. Prettig is het zo nu en dan te klankborden met collega-ondernemers. Vanuit dat oogpunt kan het raadzaam zijn je aan te sluiten bij een ondernemersnetwerk. Tot slot, en dan speelt natuurlijk ook erg mee bij hoe leuk het ondernemerschap ervaren wordt, ben je succesvol? Er moet omzet en met name winst gemaakt worden want de kachel moet blijven branden.

Hoe leuk het is om ondernemer te zijn? Je kunt het zelf zo leuk maken als je zelf wil. Maar het blijft natuurlijk ook werken voor je centen! De persoon die mij hierover aan sprak is nu bezig met zijn ondernemingsplan. Met name de vrijheid van het ondernemen sprak hem erg aan. Hij wil nu onderzoeken of hij er ook een goed inkomen uit kan halen. Natuurlijk is het lastig om over de gestelde vraag een juist oordeel te geven. De beste informatie is wat dat betreft toch te halen bij de ervaringsdeskundige: “de ondernemer om je heen”. Je komt ze dagelijks tegen, overal om je heen.

Henk Herkink

Henk Herkink is adviseur bij de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel ondersteunt ondernemers met toegang tot het Handelsregister, haar data, kennis en netwerken. In alle fasen van het ondernemerschap. Henk helpt startende ondernemers op weg met de start van hun bedrijf en de financiering die daarbij komt kijken. Volg Henk op Twitter via: @HenkHerkink of bezoek zijn LinkedIn pagina.

agenda

Data ophalen ...
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer