Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Een hypotheek voor ondernemers: dat moet beter kunnen

Michiel Lensink
20 februari 2018

Kan ik eigenlijk wel een hypotheek krijgen als ondernemer? Bij welke banken kan ik eventueel terecht? Hoe moet ik dat allemaal te weten komen? Het zijn vragen die ik steeds vaker krijg. Het geeft aan dat er voor ondernemers veel onduidelijkheid is over hun kansen op het kopen van een huis.

Dit vind ik absurd, want er zijn in Nederland bijna 1,2 miljoen zelfstandig ondernemers. Het kan niet zo zijn dat zo’n groot deel van de bevolking vaak met moeite aan een eigen huis komt.

Meer ondernemers als klant

Zelf adviseer ik mensen over hun hypotheek bij online hypotheekadviseur Ikbenfrits. De laatste tijd krijg ik steeds meer zelfstandig ondernemers als klant. Niet zo vreemd aangezien er dus meer dan een miljoen zijn. Als adviseur ben ik de tussenpersoon tussen de zzp’er en de hypotheekverstrekker. Tussenpersoon dekt eigenlijk niet helemaal de lading, omdat ik veel meer aan de kant van de klant sta. Ik deel met de klant de ergernis aan de stugheid en vaak ook de onwetendheid aan de kant van de verstrekker. Bij zelfstandig ondernemers is het inkomen de winst uit de onderneming. Dat vinden verstrekkers vaak maar ingewikkeld, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Snel duidelijkheid

Een van de dingen die ik meekrijg van zelfstandigen is dat ze gewoon snel willen weten waar ze aan toe zijn. Juist ook als een hypotheek (op het moment) niet kan. Ik kan banken natuurlijk niet dwingen om zelfstandig ondernemers een hypotheek te geven. Wel kan ik voor transparantie zorgen. Dit is sowieso de missie van Ikbenfrits: het hele proces eerlijk, efficiënt en transparant maken. Geloof me als ik zeg dat de hypotheekmarkt nog een lange weg te gaan heeft.

Net iets anders

De hypotheekaanvraag van zelfstandigen lijkt voor het overgrote deel op die van niet-zzp’ers. Het verschil zit hem vooral in de berekening van het inkomen. Mijn collega Lexane is expert op het gebied van hypotheken voor ondernemers zegt er het volgende over: “De arbeidsmarkt is aan het veranderen, er komen ieder jaar meer zelfstandigen bij. Banken weten dit ook en zijn er druk mee bezig. Hoe ze met het inkomen van zelfstandigen omgaan verschilt wel heel erg. De hoogte van je hypotheek kan daarom ook sterk verschillen per bank.”

Voorwaarden uitpluizen

Hoe kom je er dan achter hoe een bank omgaat met jou als zelfstandige? Ze hebben hier allemaal hun eigen voorwaarden voor. Meestal is het als hypotheekzoekende lastig om hier achter te komen. Al helemaal niet als je nog geen klant bent. Dat is een hele vreemde situatie: je wilt van tevoren weten waar je aan toe bent. Niet pas als je in een vergevorderd stadium bent van het hele proces. Bij Ikbenfrits houden we van kleine lettertjes en onderzoek doen naar dit soort dingen. Gewoon mailen naar banken en zeggen: ‘wees nou eens duidelijk’. Zo hebben we het ook gedaan voor zelfstandig ondernemers. Met die antwoorden zijn we aan de slag gegaan en hebben we een tool gebouwd. Die zet alle voorwaarden op een rij, het enige dat je hoeft te doen is je cijfers invullen, dan komt er een uitslag uit. Dan weet je gelijk waar je het beste terecht kunt qua wat je kan lenen en gunstigste rente.

Waarom ik gefocust ben op de ondernemer

Ikbenfrits is nog niet zo oud en zelf ben ik eigenlijk ook nog zelfstandig ondernemer. Daarom ben ik deels uit eigen belang geïnteresseerd in hoe het nou precies zit als je als zelfstandige een hypotheek wilt. Wanneer we hier met Ikbenfrits in slagen is het dus een win-win-situatie. Ik snap zelf maar al te goed dat ondernemers hun tijd wel beter kunnen besteden dan hun hoofd breken over een hypotheek. Daarom herhaal ik het nog maar eens: een hypotheek als ondernemer moet beter kunnen.

Hoe dan?

Bij Ikbenfrits doen we dit in de eerste plaats met slimme tools en informatie in gewone mensentaal. De adviesgesprekken daarna doen we over de telefoon zodat je niet helemaal naar kantoor hoeft te komen. Het hele proces heb je gemakkelijk in kaart via je online dashboard. Kort gezegd: hypotheekadvies zoals je mag verwachten in 2018.

Michiel Lensink

Michiel Lensink is mede-oprichter van Ikbenfrits. Ikbenfrits is een online hypotheekadviseur. Ze onderscheiden zich met geavanceerde software en onafhankelijke dienstverlening. Hierdoor wordt het gehele proces van een hypotheek afsluiten eerlijker, transparanter en vooral sneller. Ikbenfrits is gespecialiseerd in hypotheken voor zzp’ers.

agenda

Data ophalen ...

Blog

Zo geef je een vliegende start aan jouw onderneming: drie tips!


Hoe lang gaat mijn Fitbit bandje mee?


Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je ondernemingsplan
Starten vanuit de WW
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer