Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Starten doe
je zo!
         

Meldpunt knelpunten wet DBA in de maak

29 september 2016

Staatssecretaris Wiebes is van plan om halverwege oktober een meldpunt te introduceren voor zzp’ers die problemen ondervinden met de wet DBA. Hierbij gaat het om een digitaal formulier op de website van de Belastingdienst.

Met dit meldpunt wil de staatssecretaris inzicht krijgen in de onvoorziene en ongewenste effecten van de wet DBA die sinds 1 mei jl. van kracht is. Doel van dit meldpunt is het aanpakken van eventuele knelpunten.

De wet DBA had als doel ervoor te zorgen dat voor zowel de zzp’er als de opdrachtgever meer duidelijkheid komt als het gaat om schijnzelfstandigheid. Tot nu toe roept de wet DBA achter alleen maar vragen op en zijn betrokken partijen bang om boetes te krijgen.  

Debat
Vanavond debatteert de Tweede Kamer met de staatssecretaris over de wet DBA. De oppositiepartijen hebben er totaal geen vertrouwen meer in dat de wet DBA nog naar behoren gaat werken. Zo vindt SP-Kamerlid Farshad Bashir dat de wet slecht doordacht is. "Het kabinet heeft zich vergaloppeerd door eerst een wet te maken zonder te formuleren wat het probleem is", zegt hij.

Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt houdt de Belastingdienst zich bovendien niet aan de afspraak om alle gekeurde modelcontracten openbaar te maken. "Dat is niet gebeurd. Ook zijn er gigantische achterstanden. Slechts een paar procent is op tijd beoordeeld", aldus de CDA'er.

Is de wet DBA een tikkende tijdbom of gaat er duidelijkheid komen aan alle onzekerheid? Wordt vervolgd.

Nieuws

Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is

Wil je per 1 januari 2024 deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan is het goed om nu een afweging te maken, want aanmelden voor het nieuwe jaar kan tot 2 december 2023.

Moneybird, het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers

Uit onderzoek van ZZP Expert Martijn Pennekamp is gebleken dat Moneybird momenteel het meest gebruikte boekhoudprogramma onder (startende) ondernemers is.

Lees meer